ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

PARDUBICKÝ KRAJ – v návaznosti na avizovaný postupný nárůst dodávaných vakcín do České republiky připravil Pardubický kraj svoji očkovací strategii. Ta počítá s postupným rozšiřováním kapacit v několika etapách tak, aby bylo možné očkovat až přes 21 tisíc osob týdně. Očkovací centra vzniknou také v nemocnicích následné péče, rehabilitačních ústavech či u dalších soukromých poskytovatelů. Paralelně s tím kraj čeká na podmínky pro očkování u praktických lékařů.

 „Cílem očkovací strategie je zajistit dostatečnou kapacitu vakcinačních míst tak, aby obě fáze IA a IB dle státní strategie byly proočkovány do 30. června 2021. Pro obě tyto fáze jsme si do 4. dubna stanovili zajistit jako běžnou kapacitu 15 tisíc oočkovaných osob týdně s možností rychle tuto kapacitu navýšit, a to až na více než 21 tisíc osob týdně,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Semafor dostupnosti očkování
Vzhledem k tomu, že čtyři z pěti očkovacích míst v regionu mají nyní volné kapacity, připravil kraj mapu, která by měla pomoci zájemcům s výběrem lokality. „Pouze centrum v Pardubicích má nyní frontu na očkování. V ostatních centrech již zájemci z řad věkové skupiny nad 80 let téměř nejsou. Proto jsme připravili mapu, které ukáže aktuální čekací dobu na očkování. Pokud tedy zájemci chtějí své očkování urychlit, mohou se vydat do některého z dalších center, která jsou momentálně méně vytížená,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že do této mapy budou doplňována další očkovací centra podle schválené strategie.

Očkována bude také kritická infrastruktura
Vzhledem ke kapacitám očkovacích míst a téměř dokončenému očkování stávající prioritní skupiny bude kraj pokračovat například u takzvané kritické infrastruktury státu. „Bohužel registrační systém nám neumožňuje lokálně otevřít volné sloty pro další prioritní skupiny, a proto jsme se dohodli, že budeme oslovovat zaměstnance kritické infrastruktury státu, což jsou například elektrárny, vodárny, čistírny odpadních vod a další, které potřebujeme k zajištění služeb. Nechceme čekat na stát, který přislíbil, že tyto skupiny budou začleněny do systému do 14 dnů,“ řekl hejtman, který doufá, že stát brzy otevře možnost očkování pro další věkové skupiny například nad 70 let.

Kraj zapojí i nemocnice následné péče a další poskytovatele
Krajská strategie počítá s rozšiřováním kapacit v několika etapách. „V nejbližších dnech – v první etapě – začneme pracovat na zvýšení kapacity v – v současné době již ve fungujících – očkovacích místech při Nemocnici pardubického kraje. V Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách, kde očkujeme nyní 4 400 spoluobčanů týdně, zvýšíme tuto kapacitu na 11 520 oočkovaných osob týdně,“ uvedla Matoušková.  „Ve druhé etapě máme za cíl zvýšit počet očkovacích míst v kraji o sedm a zkvalitnit pokrytí území především v těch regionech, kde by mohla s ohledem na větší hustotu obyvatel chybět. Rozhodli jsme se tedy zřídit očkovací místa při zdravotnických zařízeních následné péče zřizovaných Pardubickým krajem. Budeme-li tedy mít vakcínu, můžeme od 15. března naočkovat až 2 800 osob týdně a od 5. dubna 4 800 osob týdně v našich zařízeních v Brandýse nad Orlicí, Jevíčku, Vysokém Mýtě, Žamberku, Moravské Třebové, v Rybitví, a domluvili jsme se také státní příspěvkovou organizací – s Hamzovou léčebnou v Luži, kde jsou na očkování již připraveni,“ řekla náměstkyně.

Další etapy počítají se zapojením soukromých zdravotnických zařízení, která vyjdou kraji vstříc a pomohou s organizačním i personálním zajištěním. Tato místa by měla být opět rovnoměrně rozprostřena do celého kraje. Jedná se například o další místa v Pardubicích, Dříteči, Býšti, Chocni, Seči, Poličce, Červené Vodě, v Hlinsku nebo Nasavrkách. „Zvláštním případem jsou praktičtí lékaři, kteří by dle státní strategie měli očkovat ve svých ordinacích až v červnu, což nevidíme jako vhodné. Dle mého názoru by mělo dojít k zapojení praktiků co nejdříve, abychom mohli proočkovat co největší počet obyvatel plošně,“ dodala Michaela Matoušková.