ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

PARDUBICKÝ KRAJ – Strategie očkování proti koronaviru v Pardubickém kraji byla tématem jednání, které v první pracovní den roku 2021 svolal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraje upozorňují na nedostatek informací od státu a nejasné definice kompetencí v rámci celostátní očkovací strategie. Problematické jsou rovněž počty vakcín a dodávky do území.

„Bohužel máme opět celou řadu informací o průběhu očkování pouze z médií. Jednoznačně nevíme, co bude vláda po krajích chtít, protože z celostátní strategie zatím vyplývá, že kraje mají jen vytipovat očkovací centra v regionu. Zkušenost s distribucí ochranných prostředků nám velí, že se musíme připravit bez ohledu na stát. Vytvoříme proto vlastní krajskou očkovací strategii rozdělenou do jednotlivých očkovacích etap tak, abychom v našich krajských poměrech byli připraveni, a to včetně požadavků na prostory, zázemí, techniku a personální kapacity,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který očekává více informací na úterním jednání Asociace krajů České republiky s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví.

Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je nutné počítat s tím, že strategie je nyní aplikovatelná na vakcíny pouze jednoho typu. „V tuto chvíli řešíme očkování vakcínami pouze od firmy Pfizer, u kterých musíme počítat s poměrně složitým skladováním a manipulací. Tento typ vakcíny bude sloužit především pro očkování zdravotnického personálu, hospitalizovaných chronických pacientů nad 65 let a domovů pro seniory. Postupem času, jakmile budou schváleny a dodávány vakcíny dalších výrobců, bude nutné strategii opět aktualizovat. Naše strategie však musí být připravena na maximální možné kapacity, neboť naším cílem je proočkovanost co nejvyššího počtu spoluobčanů v co nejkratší době,“ sdělila Michaela Matoušková.

Od 31. prosince probíhá očkování v Pardubické nemocnici a týká se pouze zdravotníků Nemocnice Pardubického kraje a.s. a Zdravotnické záchranné služby. „V souvislosti s postupným náběhem očkování dalších prioritních skupin budeme muset vytvořit více center jak v areálech našich nemocnic, tak například s využitím středních zdravotních škol. Další etapou je vytvoření očkovacích center v sídle každé obce s rozšířenou působností se zohledněním velikosti Pardubic a Chrudimi. Se starosty o této věci budeme jednat ve středu. S mnohými jsem o základních prvcích hovořil již na konci roku,“ řekl hejtman Netolický.