ČESKÁ TŘEBOVÁ – V zasedací místnosti radnice se uskutečnilo jednání mezi městem s kohoutem ve znaku a Pardubickým krajem. Hovořilo se o problematice související s myšlenkou vybudování vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe.

Toto téma bylo mezi zúčastněnými oživeno v souvislosti s realizací protipovodňových opatření na řece Třebovce a faktem, že byla zpracována studie proveditelnosti. “V okolí České Třebové je to o to komplikovanější, že v územním plánu je nastavena trasa za letištěm. Studie proveditelnosti ovšem doporučuje jinou trasu, a to tunelovou variantu, kterou můžeme pracovně nazvat jako jižní,” sdělil OIK TV hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Cílem schůzky bylo posoudit obě varianty a zaujmout k nim stanovisko. Obě strany došly k závěru, že budou usilovat o vynětí takzvané labské větve, protože v dotčené lokalitě mají své záměry. “My jsme se shodli na tom, že nás nejvíc trápí blokace pozemků, které by mohly být vhodné pro výstavbu, nebo pro rekreační výstavbu,” uvedla starostka města Magdaléna Peterková.

Závěry ze společného rokování předloží hejtman Martin Netolický na příslušných ministerstvech. “Mám naplánovanou schůzku s ministrem Tomanem a chceme se sejít právě i na Ministerstvu dopravy, protože je potřeba, aby zdejší území nebylo blokováno a rozvoj tohoto území v okolí České Třebové nebyl blokován,” řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Ke zmíněným schůzkám má dojít v nejbližších týdnech.