ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Malá scéna doslova praskala ve švech. Stalo se tak při příležitosti představení kalendáře “Tváře města Ústí nad Orlicí 2018” a promítání dokumentárních filmů o 12 osobnostech. Zmíněná díla zafinancovala radnice. Starosta Petr Hájek poděkoval tvůrcům, osobnostem i publiku. “Samozřejmě si vážím i toho, že ústecká veřejnost se dneska přišla s tím naším projektem seznámit a že ta přítomnost ukázala, že ten projekt byl smysluplný a že se má Ústí nad Orlicí čím chlubit,” řekl starosta Hájek.

Kalendář a dokumenty přibližují tucet významných lidí, kteří šíří a šířili slávu města po celém světě. Jedná se o Slávka Janouška, Libora Jirouška, Ondřeje Kobzu, Hanu Kopeckou, Erwina Kukuczku, Jaroslava Kulhavého, Lukáše Nováka, Alenu Peškovou, Jana Steklíka, Evu Štanclovou, Františka Uhlíře a Zdeňka Velebného.

Jmenované zvěčnili fotograf Petr Wagenknecht a filmový dokumentarista Jiří Flídr. “Ta propagace města vždycky vede přes nějaké budovy, když se tady fotila ´Hernychovka´ a tak dále, tak jsem si říkal, že mnohem důležitější je ukázat to město přes ty zajímavé lidi,” uvedl ke vzniku celého projektu Petr Wagenknecht.

Vybrat z oněch interesantních lidí dvanáctku těch nejzajímavějších nebylo podle Petra Wagenknechta nic snadného. “Chtěl jsme zachovat nějakou pestrost, takže jsme uvažovali, aby tam byli sportovci, umělci, hudebníci. A chyběli nám ženy,” sdělil OIK TV Petr Wagenknecht.

Původně chtěl renomovaný fotograf vybrané osobnosti zachytit pouze na snímcích, ale následně ke spolupráci přizval filmového dokumentaristu Jiřího Flídra.

Kalendář „Tváře města Ústí nad Orlicí 2018“, jehož součástí je také USB flashdisk obsahující všech 12 dokumentů, je možné zakoupit na informačním centru v budově radnice.