LANŠKROUN – Pravděpodobně naposledy se letos konala lanškorunská výstava psů Zemská koruna. Po deset let se řadila mezi pejskaři ke stálicím v České republice. To dokázal i poslední ročník, na kterém soutěžilo skoro 300 pejsků.

Vystavovatelé takřka z celé republiky předváděli své čtyřnohé miláčky v patnácti různých kategoriích. Letos se zde sešlo 283 psů, které porotce posuzoval v kruzích a při předvádění figur. Kromě soutěžení v tradičních kategoriích jakými je Nejlepší pár psů nebo Nejkrásnější dorost, letos pejsci svedli klání i v nových třídách. “Nejkrásnějšího psa Pardubického kraje, dále soutěž o nejvzdálenějšího účastníka, sme sem přidali a pak tady máme ještě dvě soutěže, nejkrásnější pracovní pes a pes čestné třídy,” doplnil novinky Petr Kotěra, ředitel výstavy “Zemská koruna”. Nově byla přidána také přehlídka pro děti do devíti let. Každé z nich, které přišlo předvést svého čtyřnohého kamaráda, si odneslo odměnu. Soutěžící přišel povzbudit i hejtman Pardubického kraje.

Závěr patřil vyhlášení výsledků. Absolutním vítězem desátého ročníku Zemské koruny se stal aljašský malamut majitelky Renaty Sutto Vítkové.

Podle hlavního pořadatele se tato akce konala nejspíše naposledy. “Stál jsem u všech ročníků, no ale člověk stárne a bohužel další následující nejsou, ale říkám zatím poslední, třeba za dva roky se někdo objeví a ta soutěž bude pokračovat,” objasnil Petr Kotěra. Věřme, že se najde nový hlavní organizátor, aby tato tradice v Lanškrouně mohla pokračovat i dalším 11. ročníkem.