TŘEBOVICE – Jezdeckou sezonu každý rok uzavírá na podzim Hubertova jízda, která má své kořeny v Anglii. Šlechta při těchto honech za zvuku lesních rohů vyjížděla na svých koních se smečkou několika desítek loveckých psů po stopě lišky. A právě tato tradice se přenesla v předminulém století i do Čech a dnes přetrvává v podobě jízdy na počest svatého Huberta, patrona lovu. Pořádá ji mnoho stájí po celé republice jako odměnu pro milovníky koní.

Ve Třebovici čekal již po patnácté na návštěvníky bohatý program. Letos se sešlo čtyřicet koní s jezdci z celého nedalekého regionu. Nechyběli ani vozatajové, kteří byli v neustálém obležení dětí. Po slavnostním nástupu a dekorování vyrazila skupina lehkých koní v čele s liškou. Tu symbolizuje jezdec, který udává směr a tempo vyjížďky. Kdo měl zájem, mohl se projet v kočáře přímo po vesnici a pokochat se okolním prostředím. Nejvíce však bylo vidět uspokojení všech jezdců. Jak uvádí jedno arabské přísloví: Nejkrásnější pohled na svět je na hřbetu koně. Těchto několik slov se projevuje i v práci kolem koní. Kromě vyjížďky zde byly připraveny i soutěžní disciplíny, a to nejen pro lehké koně, ale i pro vozataje. Jezdci museli projevit i zručnost při tahání klády či slalomu okolo barelů.

Pro ty nejmenší byla připravena jízda na ponících. Vítězové jednotlivých disciplín si poté odváželi připravené poháry. I přes chladnější počasí, které v tento den panovalo, zaplnilo připravené lavičky fotbalového hřiště nemalé množství návštěvníků. Pro mnohé to byla jedinečná příležitost podívat se blízko lehkých koní či se posadit na jeho hřbet a zároveň zjistit, zda je ten pohled opravdu nejkrásnější.