místo, kde má stát nová budova JSDH, foto: Město Lanškroun

LANŠKROUN – Město Lanškroun vyhlásí architektonickou soutěž o návrh novostavby hasičské zbrojnice Jednotky sboru dobrovolných hasičů v Lanškrouně (JSDH). Zbrojnice JSDH se nyní nachází v prostorech budovy Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje v Janáčkově ulici. Tento prostor je již z kapacitních důvodů nevyhovující a jeho rozšíření na stávajícím místě není možné.

Lanškrounští dobrovolní hasiči ve své více než stopadesátileté historii sídlili postupně v několika budovách, z nichž si minimálně jednu vybudovali ve svém volném čase v „Akci Z“. Poslední destinací je budova Hasičského záchranného sboru v Lanškrouně, kde jsme v nájmu. Jak rostou nároky na technické vybavení a techniku „placených“ hasičů, rostou samozřejmě i na „dobrovolné“ hasiče. To, že stávající prostory přestávají stačit pro obě jednotky, řešíme s městem již několik let. V loňském roce se k tomu přidala ještě celosvětová pandemie. HZS logicky budovu uzavřel v rámci akceschopnosti své jednotky pro cizí osoby, kam se bohužel řadí i dobrovolní hasiči, což značně ztížilo naši práci. Fungujeme prakticky v nouzovém režimu. Na základě těchto skutečností velmi kvitujeme rozhodnutí města tuto situaci řešit,“ říká velitel JPO II města Lanškroun Tomáš Klaban.

Architektonická soutěž „Hasičská zbrojnice“ bude vyhlášena jako veřejná jednokolová anonymní soutěž o návrh. Zúčastnit se jí může libovolný počet autorů nebo autorských týmů, které splňují profesní předpoklady a odevzdají návrh v souladu se soutěžními podmínkami. Vše probíhá pod dohledem České komory architektů, aby byla zajištěna regulérnost průběhu a hodnocení soutěže.

Předpokládáme, že se nám podaří získat návrh, který jednotce sboru dobrovolných hasičů umožní naplňovat její poslání, kterým je kvalitní a bezpečná služba veřejnosti. „Přínosem soutěže bude možnost výběru z většího počtu návrhů a různých tvůrčích přístupů. Vítězný návrh by měl nabídnout uživatelsky funkční a architektonicky atraktivní stavbu, která naváže na vysoký standard soudobé lanškrounské architektury,“ uvádí městský architekt Oldřich Bittner.

místo, kde má stát nová budova JSDH, foto: Město Lanškroun

Zadáním pro účastníky soutěže bude nalézt optimální řešení výstavby budovy zbrojnice na volné parcele v ulici Dobrovského, vedle budovy záchranné služby, a jejího dopravního napojení na hlavní silnici. Tato lokalita byla v přípravné fázi za účasti zástupců města a představitelů JSDH vyhodnocena jako nejpříznivější ze čtyř původně vytipovaných míst. Nejdůležitějšími kritérii výběru byla dostupnost a následná rychlost výjezdu k zásahu. Hodnoceno bude nejen řešení dopravního napojení, ale také vnitřní provozní řešení budovy a její atraktivní a reprezentativní vzhled. Současně musí soutěžící dodržet také stanovený limit, jehož výše je 20 milionů Kč. „Vybudování zázemí pro lanškrounské dobrovolné hasiče a výjezdovou jednotku bude v dohledné době velmi důležitou investicí města. Od architektonické soutěže očekávám kvalitní návrhy na řešení objektu hasičské zbrojnice a splnění požadavků jednotky i sboru. Věřím, že se nám podaří najít prostředky na projekční práce a následně také prostředky na realizaci stavby, která by mohla být podpořena některým z dotačních titulů,“ říká starosta města Radim Vetchý.

Hodnotící porota bude složena z členů tzv. závislých, což jsou představitelé města a jimi nominovaní odborníci, kteří jsou jakkoli zainteresováni v soutěženém projektu (například budoucí uživatelé nebo provozovatelé) a dále z členů tzv. nezávislých, jimiž jsou autorizovaní architekti, kteří naopak nemají žádnou vazbu k soutěženému projektu. Radou města již bylo odsouhlaseno složení závislých členů poroty. Takto složená porota vyhodnocuje řádně odevzdané návrhy a určuje výsledné pořadí. Dále porota přidělí pěti nejlépe zpracovaným návrhům finanční odměny. Celková částka však nesmí přesáhnout finanční limit daný vyhlašovatelem. Na základě výsledků soutěže dále proběhne tzv. jednací řízení bez uveřejnění, kterým bude vybrán zpracovatel projektové dokumentace. Po získání souhlasu České komory architektů s regulérností dojde k vyhlášení soutěže. Výsledky by měly být známy začátkem roku 2022.

 

 

Kontakt na autorku zprávy: Petra Klementová, e-mail: petra.klementova@lanskroun.eu, tel.: 465 385 210