Cílem výstupu byla tzv. Stříbrná krasavice – rozhledna na Andrlově chlumu. (foto: Stanislava Dvořáková)

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Tiše, bez obvyklého bujarého veselí, se rozloučil starý rok, kdy jedinou prokazatelnou změnou byla číslice na kalendáři. Jen v očích zbyla nevyřčená otázka: A jaký bude ten nový?  Šťastný a veselý se tak stalo pouze společenským pozdravem. Vyjádřením nejisté budoucnosti bylo pochmurné ráno s občasným mrholením. I slunce se zákrytem šedivých mraků působilo dojmem schované záře pod respirátorem.

Nakonec se příroda slitovala a nepříjemné ranní probuzení obohatila jarní atmosférou s teplotou nad 10°C. Přidal se i daleký vesmír a zrušený ohňostroj nahradí 4.ledna, kdy na ranním nebi rozzáří až několik desítek padajících hvězd. Roje meteorů bude možné vyhlížet po půlnoci až do rozbřesku.

Jsou však tradice, které se staly letitou samozřejmostí. Pro občany Ústí nad Orlicí je tak poutním místem Nového roku „Stříbrná krasavice“, téměř 50 metrů vysoká ocelová konstrukce rozhledny, která je v nadmořské výšce 559 metrů dominantou města. Výstup na Andrlův chlum a 183 schodů na plošinu 32 metrů nad zemi otevírá kruhový pohled na okolní krajinu, za slunného počasí s výhledem až na Jeseníky a Krkonoše, kdy se spojením dalekých obzorů přináší pocit úspěšného začátku nového roku.

Vzhledem k této oblibě Klub českých turistů uspořádal již 21.ročníků Novoročních výstupů, kterých se účastnilo 22.420 členů. Akce má i charitativní poslání, kdy ve veřejné sbírce na podporu aktivit zdravotně handicapovaných spoluobčanů „Novoroční čtyřlístek“ bylo za posledních 17 let přispěno částkou 74.815 Kč. Na počátku roku 2021 se však vzhledem k epidemiologickým opatřením covid-19 organizovaný společný výstup nekonal. Přesto na individuální procházku se vydalo několik stovek výletníků.

Z těchto všech důvodů s důsledným dodržením všech předpisů spojených s epidemií covid-19 Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí přistoupil 1.1.2022 ke konání 22.ročníku Novoročního výstupu na Andrlův chlum. Pořadatelé očekávali milovníky přírody v chatě Hvězda od 11 do 18 hodin, aby jin předali účastnický list. Na organizaci se podílela celá rodina předsedy KČT Milana Richtera, včetně přítele dcery, vnučky i pravnučky Pozadu nezůstala ani obsluha chaty, která pro neočkované zajistila občerstvení venku u otevřeného okénka.

Nepřízeň počasí nikomu nevadila a po projití různých tras lesem, po kapličkách, Řehořovým dolem, či jednadvaceti serpentinami silnice si účastnický list převzalo 1.119 účastníků všech věkových kategorií z řad pěšáků, cyklistů a motoristů, místních, z okolí i různých oblastí po celé ČR. Zároveň bylo prodáno 265 Novoročních čtyřlístků v částce 7.959 Kč.

Posledním připomenutím Nového roku při návratu domů se vepsal do paměti nápis světelné výzdoby města Pour féliciter

P F   2 0 2 2

Stanislava Dvořáková