ORLICKOÚSTECKO – Česká Třebová se vypořádává s novým zákonem “O hazardních hrách”. Ten vešel v platnost prvního ledna a měl by omezit patologické hráčství. V Ústí nad Orlicí už automatů díky vyhlášce ubývá a Lanškroun je v tomto ohledu za vodou.

Zákon “O hazardních hrách” ovlivňuje města napříč Českou republikou. Z těchto her pluly do městských kas miliony. Zákon vešel v platnost prvním dnem roku 2017, ale teprve v roce 2018 by mělo dojít také k zavedení registru hráčů. Tedy důslednějšímu dodržování legislativy. Města nyní zvažují jak dál. Některá přijímají vyhlášky o postupném omezování, jiná jsou ve fázi jednání.

V České Třebové prozatím starosta města svolal komisi. Tam se jednotlivé politické strany mohly k problematice heren vyjádřit. “Z opoziční schůzky vzešlo to, že chceme dále pokračovat v jednání s ostatními stranami, proběhly již čtyři jednání, kde z toho nevznikla žádná nová vyhláška”, dodal zastupitel města Česká Třebová Petr Skopal. Výstupy z těchto jednání a většinovým názorem se zabývá rada města. Starosta města Jaroslav Zedník to zatím vidí takto: “Vůbec nevíme, jak se ten trh zachová, jestli úplně zmizí nebo jestli někdo tady bude chtít dál provozovat tyhlety zařízení, to uvidíme po 1. 1. 2018. A po tom 1. 1. 2018 bysme na to  případně reagovali vyhláškou.” I přes to, že prozatím v České Třebové nebyla zavedena vyhláška, postupně klesá počet heren a tedy i automatů ve městě.

Je to skoro dva a půl roku, co se konalo referendum “Hazardu v Ústí nad Orlicí STOP”, které bylo spojeno s volbou do zastupitelstva města. Poté došlo k zákazu hazardu na území města. Ovšem s regulací v čase. “Město už přijalo vyhlášku, kterou se zakazuje hazard na území města s výjimkou těch přístrojů, které už mají povolení,” říká Jozef Polák, vedoucí Finančního odboru Městského úřadu v Ústí nad Orlicí. Spolek SPOUSTI, který se staví proti hazardním hrám, vydal tiskovou zprávu o úbytku přístrojů. Chce však více. “Máme v centru několik heren, jsou na dohled od škol, jsou na dohled od úřadu práce, pořád se vlastně nic nezměnilo v tomhle celym měřítku. Pro obyvatelstvo je to pořád stejná zátěž,” vyjádřil se k problematice Daniel Dostrašil z občanské iniciativy Hazardu STOP. I přes to, že hazard je ve městě stále dostupný, městská kasa již změnu pocítila. S klesajícím počtem herních automatů klesá i příjem financí. “Před účinností toho zákona jsme dostávali zhruba 11 milionů korun z hazardu, pro rok 2017 plánujeme asi 7 milionů a v roce 2018 asi 2 miliony,” dodal Jozef Polák.

Nejrazantněji se k problému hazardu postavil Lanškroun. Ten přijal vyhlášku o zákazu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na území města již 23. května 2013. “My už delší dobu máme schválenou nulovou toleranci pro výherní automaty a hazardní hry. Tak ani tento nový zákon toto nijak nezmění a neovlivní,” shrnul aktuální stav starosta Lanškrouna Radim Vetchý.

Nově přijatý zákon “O hazardních hrách”, obsahuje “opatření pro zodpovědné hraní”. Měl by omezit zejména chorobné hráčství.