ŽAMBERK – Službu Dům na půl cesty poskytuje Občanské sdružení CEMA Žamberk. Nabízíme zde pomoc mladým lidem od 18 do 26 let, kteří se po odchodu dětského domova, z nefunkčních rodin, z výchovného ústavu, z pěstounské rodiny nebo z výkonu trestu ocitli bez bydlení. Kromě ubytování je podporujeme v jejich osamostatnění – při hledání zaměstnání, při získávání nových dovedností, s finančním hospodařením.   Dům na půl cesty v Žamberku může využít najednou až 8 uživatelů. Od 1. 7. 2008, kdy Dům na půl cesty převzalo Občanské sdružení CEMA Žamberk, do dnešního dne naše služby využilo 59 mladých lidí, kteří zde strávili přibližně jeden rok.

Dům na půl cesty najdete v zástavbě rodinných domů nad OLÚ Albertinum v Sadové ulici č. p. 1475. Jedná se o dvoupodlažní dům rodinného typu.  V I. patře disponujeme 2 dvoulůžkovými a 2 jednolůžkovými pokoji. Součástí Domu na půl cesty je také garsonka v přízemí, kterou většinou obývá maminka s dítětem do 2 let, případně rodiče s dítětem. Garsonka má své samostatné zázemí, co se týká kuchyně a koupelny. Ostatní pokoje mají k dispozici společnou kuchyň, obývací pokoj, koupelny a toalety.  Volný čas mohou obyvatelé DPC trávit na rozlehlé zahradě s altánem se zahradním nábytkem.

Během pobytu se někteří z nich účastnili a účastní projektů, které jsou zpravidla zaměřeny na další vzdělávání. Díky těmto projektům mladí lidé v Domě na půl cesty získávají další potřebné zkušenosti a znalosti. Například projekt vzdělávacího střediska Ideahelp umožnil těmto lidem vyzkoušet si pracovat u smluvních partnerů na cca 10 měsíců a tím získat praxi a následně si zvýšit šanci pro nalezení zaměstnání.  Zásluhou finanční podpory z  projektu „Společně za úsměv“ společnosti Konzum jsme mohli vybavit pracovnu, kde probíhají různé rukodělné činnosti, práce na PC, různé schůzky, rozhovory apod. Nadační fond Albert podpořil jednu z našich obyvatelek ve studiu a při terapii pro osobnostní rozvoj. V domě na půl cesty probíhal také projekt podpořený Nadací Táni Kuchařové, který si dával za cíl naučit obyvatele DPC efektivně komunikovat a převzít odpovědnost za své jednání.

V současné době využívá služeb Domu na půl cesty pět uživatelů, z nichž dva chodí do zaměstnání, dva práci hledají a v rámci pracovní terapie nám pomáhají s údržbou a chodem Domu na půl cesty, jedna maminka je na rodičovské dovolené.

Naším velkým přáním je, aby tito mladí lidé vyrazili do života připraveni i na případné nesnáze, které dokážou lépe zvládnout díky zkušenostem z pobytu u nás v domě na půl cesty.

„Nezáleží na tom, s čím jsi přišel, ale s čím odcházíš.“

Kontaktní údaje Domu na půl cesty:
Adresa: Sadová 1475, Žamberk 564 01
Tel: 465 322 858, Mob: 774 165 295, Fax: 465 321 306
E-mail: dpc@cema-nno.cz, Web: www.cema-nno.cz/dum_na_pul_cesty
Kontaktní osoba: Bc. Kateřina Adamcová, vedoucí DPC, sociální pracovnice

Za Dům na půl cesty Bc. Kateřina Adamcová