ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Historicky první oslavu Mezinárodního dne důchodců zažili senioři v Ústí nad Orlicí. Věnovali ho soutěžnímu vaření guláše a dále zábavným hrám na zahradě Červeného kříže. Pět soutěžních družstev a všudypřítomná vůně masa a cibule. Tak vypadala ve čtvrtečním dopoledni situace na zahradě orlickoústeckého Českého červeného kříže, kde se o ceny, a z podnětu Komise rady města mezinárodně, soutěžně vařil kotlíkový guláš.

V roli kuchařů a topičů tam k venkovním ohništím nastoupila pětičlenná družstva seniorů, aby porotě i příchozím dokázala, kdo a jak umí v polních podmínkách vařit. Družstva na svá kuchařská stanoviště nastoupila hned v 9 hodin ráno. Ze 3 kg masa, 2 kg cibule a základního koření měla do oběda vyrobit tradiční hospodskou pochoutku tak, aby právě jejich guláš porotu nejvíce oslovil. Poláci použili houby, senioři Svazu postižených civilizačními chorobami nabídli křen, Červený kříž vsadil na pořádný oheň v ústech.

I když porota neměla snadnou pozici, za vítěze nakonec vyhlásila guláš svazu invalidů. Družstvo, které ho vařilo, bude za město Ústí nad Orlicí příští podzim nominované na tradiční gulášfest do Přívratu. Druhý skončil seniorklub a třetí místo obsadil Červený kříž. Zbytek odpoledne věnovali senioři zábavným soutěžím a hrám a také servírování z kotlíků nově příchozím účastníkům oslav.