ČESKÁ TŘEBOVÁ – Město Česká Třebová v následujících dnech, konkrétně do 29. dubna, podá žádost o dotaci na zvýšení bezpečnosti a průjezdnost dopravy po silnici I/14, kde projíždí až 11 tisíc automobilů denně. V rámci projektu by mělo dojít podél hlavních silnic k modernizaci veřejného osvětlení, přechodů pro chodce a chodníků. “Není to jenom o tom, že se budou vyměňovat povrchy chodníků, budou se měnit autobusové zastávky, standardy na nastupování podle nových norem, budou se měnit zálivy a parkování pro auta v rámci I/14,” řekl pro OIK TV starosta města Jaroslav Zedník.

V letošním roce se podává žádost na úsek od zastávky Na Špici až po světelnou křižovatku. “Celkový projekt má vnitřní rozdělení na tři části tak, aby mohlo být budování projektu postupné. Jeho hodnota se rozpočtově pohybuje kolem 25 miliónů korun,” dodal vedoucí rozvoje města a investic Karel Švercl. Předpokladem je, že v příštím roce se podá žádost o dotaci od světelné křižovatky až po tunely do průmyslové zóny a v roce 2018 na úsek od světelné křižovatky ve směru na Litomyšl.

Několik let staré přechody jsou podle Evropských norem a modernizace se jich netýká. “Budou doplněny dalšími přechody. Hlavně budou doplněny autobusové zastávky tak, aby se staly zastávkami bezbariérovými, tedy aby starší lidé neměli problém nastoupit do veřejné dopravy a vstupovali do autobusu jakoby z jedné roviny,” dodala Zedník.

Ještě než se žádalo o dotaci, musel projít projekt tzv. Bezpečnostním auditem. “Bezpečnostní audit potvrdil správnost projektu, podpořil žádost Města Česká Třebová  tak, aby komunikace, chodníky, přechody, autobusové zastávky byly v souladu s normami a byla zajištěna bezpečnost pro obyvatele,” dodal Švercl.

Česká Třebová by mohla mít za čtyři roky moderní bezpečné okolí hlavních silnic, kde v současné době v úseku na Parníku začala rozsáhlá oprava vodovodního řadu. V příštím roce se zde počítá s novým povrchem silnice, ke kterému by, bude-li dotace úspěšná, měla přibýt bezpečnost v podobě nových chodníků, osvětlení, bezbariérových zastávek a zálivů pro bezpečné parkování automobilů.