ORLICKOÚSTECKO – Svazek obcí Orlicko-Třebovsko pořádal tradiční cyklojízdu regionem. V letošním roce se účastníci jízdy vydali z České Třebové do Vlčkova. Po trase je čekaly tři zastávky.

Den regionu Orlicko-Třebovsko vznikl jako propagační akce. Zpočátku byl region právě za různými projekty. Lidé výsledky vítali, ale nevěděli, kdo za nimi stojí. “Vnímám to jako něco co je paráda, protože se představují věci, který se během toho roku mikroregionu provedly v jednotlivých vesnicích nebo i městech. Já si myslím, že je to velký význam a je dobře, že se něco takovýho dělá,” sdělil nám Josef Škeřík.

Každý rok vede cesta přes jiné obce. Letos se jela již po sedmnácté. “Letos jsme soustředili tu jízdu na několik témat. Jednak jsme vyjížděli z České Třebové a první zastávku jsme měli na VDA, na střední škole,” popsala organizátorka akce Jana Staňková. Tam na cyklisty čekal ředitel školy, který představil sportovní halu Na Skalce. Seznámil účastníky s okolnostmi pádu střechy a její následné rekonstrukce.

Další zastávkou byly “žabí přechody” v sedle Zacharovce nad Přívratem. “Což je takový projekt, který vzbuzuje hodně kontroverzí a to je důvod hlavní proč jsme se u něj vlastně zastavili. Protože chceme slyšet i stanoviska ochránců přírody,” řekla Jana Staňková. Prezentace se zúčastnila radní Pardubického kraje Hana Štěpánová, starosta Přívratu a předsedkyně Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko.

Padesátka účastníků se dále vydala do Sloupnice, kde byly provedeny archeologické průzkumy. “Ta účast každým rokem roste, stoupá. Myslím si, že ta oblíbenost Dnů regionu je opravdu čím dál větší a právě to je vidět i na té účasti,” dodala Jana Staňková.

Cíl letošní cyklojízdy byl v soukromém penzionu ve Vlčkově.