LANŠKROUN – Cyklisté a chodci se v blízké době dočkají dvou nových stezek do okolních obcí města Lanškroun. Jedna povede do Žichlínka a druhá do Sázavy. Vybudování cyklostezek je projektem Dobrovolného svazku obcí Lanškrounsko. V uplynulých letech se připravovaly projektové dokumentace, dle kterých se podávala žádost o dotaci na jednotlivé trasy.

V letošním roce svazek obcí získal dotaci ve výši 4,2 milionů korun na cyklostezku, která propojí Lanškroun se Žichlínkem. Předpokládané náklady by se měly pohybovat okolo 8 milionů korun.Zbytek té spoluúčasti, která je tam je pro Dobrovolný svazek, bude dofinancována společně Lanškrounem a Žichlínkem. To znamená dotčenými obcemi v poměru 2:1,” řekl Radim Vetchý. Cyklostezka povede od odbočky k čističce odpadních vod na konci Lanškrouna po levé straně až do Žichlínka k odbočce na Sázavu. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby.

Se žádostí o dotaci na druhou cyklostezku nebyl svazek poprvé úspěšný a žádat bude znovu. Dle slov starosty města je úsek z Lanškrouna do Sázavy nebezpečný. “Je tam velký provoz a z důvodu i smrtelných nehod, které byly v úseku Lanškroun – Sázava bylo nutné přistoupit k tomu, že se začaly projektovat cyklostezky a nyní se budou stavět. Nebo alespoň jedna z nich zatím,” dodal Radim Vetchý. Tato cyklostezka by měla vést po levé straně při výjezdu z Lanškrouna kolem místní pekárny až do obce Sázava. Předpokládané náklady této cyklostezky by se měly pohybovat okolo 18 až 20 milionů korun.