LANŠKROUN – Obyvatelé města a turisté, kteří rádi navštěvují lokalitu “Obora”, dostali v závěru roku 2018 vánoční dárek s předstihem. Cesta vedoucí od hráze Dlouhého rybníka po takzvaný první pramen byla osvětlena.

Pokud by se z úvodu k tomuto příspěvku mohlo zdát, že komunikace procházející rekreačním areálem v blízkosti lanškrounských rybníků se dočasně rozzářila prostřednictvím vánoční výzdoby, tak vězte, že tato svítidla po 6. lednu nezmizela.

Nejednalo se totiž o časově omezenou záležitost, ale investiční akci města. “Bylo to na četné připomínky občanů, že vlastně hlavně v těch zimních měsících není vidět, když tudy prochází nebo projíždí,” odůvodnil realizaci starosta města Radim Vetchý. “Jednalo se o trasu dlouhou asi 1 200 metrů. Na této trase bylo osazeno 28 stožárů a ty byly osazeny LED svítidly, takže potom náklady vlastně na provoz, na spotřebu energie budou minimální,” sdělil OIK TV referent odboru investic a majetku MěÚ Lanškroun Jaromír Sobek.

Realizace byla zahájena v září loňského roku. Vše bylo financováno z městské pokladny. “Tato akce byla dokončena k poslednímu listopadu a stála 1 milion 850 tisíc korun,” doplnil Jaromír Sobek.

Záměr je zamýšlen jako dvoufázový. Na konci projektu by mělo dojít k osvětlení celé spojnice mezi městem a lokalitou rybníků. “Další etapu, tu druhou, ta v rozpočtu nebyla, a tu pokud zastupitelstvo schválí, tak bychom realizovali v dalších letech,” řekl starosta města Radim Vetchý.

Zatímco v prvním úseku už se svítí, na cestu od již zmiňované hráze do Rybniční ulice si raději vezměte baterku.