zdroj: Pardubický kraj

HRADEC KRÁLOVÉ  – V roce 2022 dokončilo Povodí Labe úpravy toku Třebovky v úseku Třebovice – Česká Třebová. Projekt byl poslední částí systému protipovodňových opatření v povodí řeky. S vedením podniku v úterý jednal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně se starostou České Třebové Zdeňkem Řehákem a místostarostkou Petrou Válkovou. Řeč byla o údržbě koryta řeky a odstranění sedimentu v části toku.

 „Úpravy toku koryta řeky Třebovky v obcích Třebovice a Rybník a v části města Česká

zdroj: Pardubický kraj

Třebová vyšly Povodí Labe na 450 milionů korun. Jednalo se o práce na téměř pětikilometrovém toku, kdy součástí investice byly nové opěrné, nábřežní a protipovodňové zdi. Zároveň byly upraveny a zvýšeny podezdívky oplocení. Díky těmto opatřením by mělo být území chráněno před padesátiletou vodou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten s Povodím Labe jednal společně s vedením České Třebové o usazování sedimentu v části toku řeky procházející městem a jeho odstraňování. „Z hlediska bezpečnosti města a ochrany před velkou vodou jsme velmi rádi, že Povodí Labe celý projekt úpravy toku Třebovky dokončilo. Nyní ale musíme řešit údržbu toku a odstraňování sedimentů v některých částech řeky. Jsem rád, že jsme schopni se s Povodím Labe domluvit na společném postupu při čištění toku,“ řekl starosta České Třebové Zdeněk Řehák.