ČESKÁ TŘEBOVÁ – Malá scéna byla dějištěm události, jež do hlediště přilákala všechny, které zajímalo, o čem si budou povídat dva významní absolventi gymnázia. Martin Netolický a Václav Moravec se ale tentokrát představili v jiných úlohách, než jak bývá zvykem. “Byla to úplně nová pozice, protože standardně člověk poslouchá otázky a na ně odpovídá, ale my, když jsme se s Václavem před časem viděli, jsme si řekli, že 110. výročí je skutečně tak výjimečná událost, že si vyměníme role,” sdělil OIK TV hejtman Pardubického kraje a absolvent školy z roku 2001 Martin Netolický.

Bez ohledu na to, kdo pokládal dotazy a kdo na ně odpovídal, oba pánové vyprávěli, co všechno při svých studiích zažili.

Václav Moravec se rozpovídal také o tom, za jakých okolností byly vlastně položeny základy jeho budoucího profesního života. “Původně jsem chtěl být učitelem, a to tuším do druhého ročníku, kdy jsem si řekl po prvním článku, který vyšel v okresních novinách, že bych vlastně mohl jít pracovat jako novinář do nějakých okresních, nebo krajských novin,” zavzpomínal televizní moderátor a absolvent školy z roku 1992 Václav Moravec.

Na pódiu tak sice přímo neučinili, ale před naší kamerou své škole pogratulovali ke 110. narozeninám. “Já bych přál České Třebové a jejímu gymnáziu, aby především neutuchal zájem o tuto školu, všeobecně vzdělávací, protože studenti nadaní a zvídaví, to je základ pro to, aby škola mohla fungovat spokojeně dál,” řekl Martin Netolický. “Přál bych si, aby v souvislosti se 110. výročím mělo gymnázium tak skvělé kantory jako jsme měli my, aby studenti v sobě, nejen při těch dalších oslavách, nesli tu paměťovou stopu toho gymnázia,” zaznělo z úst Václava Moravce.

Že na školu vzpomínají v dobrém, to mnozí absolventi ukázali v rámci hlavního dne oslav. Ještě než se začali řadit do speciálního průvodu, pohovořili k nim z pódia jejich bývalí spolužáci. Mezi nimi i starostka města Magdaléna Peterková. Ta školu dokončila v roce 1977 a léta svých studií označila za pohádková.

Všichni dorazivší absolventi pak společně obešli město, kde toho tolik zažili. Na masky a líčení sice tentokrát nedošlo, ale maturanti z ročníků 1980 a 1981 šli v cestování časem tak daleko, že si v rukou nesli zvětšené fotografie z tabla, aby je každý mohl identifikovat.

Počet členů průvodu byl totiž úctyhodný, což mohlo potěšit nejen přihlížející, ale i současného ředitele školy Josefa Menšíka. “Mám opravdu velkou radost z toho, kolik se tady sešlo abolventů. Když si vezmete, že na jedné straně pochodoval maturitní ročník 1947 a průvod uzavíral maturitní ročník 2019, tak je to opravdu široká plejáda studentů, absolventů, pro které tato škola byla důležitým mezníkem,” uvedl Josef Menšík, jenž na škole, kterou v současnosti vede, odmaturoval v roce 1986.

Průvod se následně vrátil do místa startu, kde pokračoval den otevřených dveří školy. Jeho zpestřením byl pro mnohé výhled ze střechy budovy navržené Aloisem Dryákem.

Další si nemohli nechat ujít výstavu tabel, nebo si prostě jen pohovořit s někdejšími spolužáky. “Byla jsem se podívat uvnitř, na tablu jsem se našla, takže je bezvadné, že i po těch letech se zachovalo v papírové podobě. Komplet. Škola se změnila nepatrně, ty učebny, ale jinak ta atmosféra té školy si myslím, že je pořád podobná jako jsme tenkrát před více než dvaceti lety maturovali,” vyznala se Jana Meistrová, absolventka školy z roku 1997. “Těšil jsem se samozřejmě velice, protože poslední setkání bylo v roce 2009, což je 10 let, a přece jenom uběhla nějaká doba, takže jsme trošku zestárli, jsme od čela průvodu už kousek, takže jsem se těšil velice, dopadlo to dobře a jsem spokojený,” podělil se o své dojmy Otakar Pucholt, absolvent z roku 1955.

Pro milovníky hudby mohl být lákadlem koncert Velkého swingového orchestru Kulturního centra Česká Třebová. Své vystoupení rovněž přichystala skupina 375 metrů nad mořem. Ta se k tomuto vzdělávacímu ústavu váže nejen tím, že část její sestavy tvoří budoucí absolventi, ale i samotným svým názvem. “Repertoár na tento koncert jsme vybírali podle toho, aby si lidé s námi mohli zazpívat a také podle toho, jaké písničky se nám nejlépe hrají,” prozradila zpěvačka skupiny Daniela Stránská.

Zlatým hřebem večera měl být koncert skupiny Vltava s frontmanem Robertem Nebřenským. Nezbývá než Gymnáziu Česká Třebová popřát vše nejlepší do dalších let.