PARDUBICE – Rušení poboček České pošty v Pardubickém kraji se stalo předmětem pondělního jednání Rady Pardubického kraje. Na tu byli pozváni zároveň starostové měst, kterých se rušení poboček v kraji týká, ale také členové opozičních politických klubů v krajském zastupitelstvu. Zástupci České pošty seznámili účastníky schůzky s aktuálním stavem jednání s městy, rozšiřování sítě Balíkoven či se způsobem informování občanů, kterým se zruší jejich spádová pobočka.

„Na našem posledním jednání se zástupci České pošty jsme si definovali několik úkolů včetně intenzivního jednání se starosty obcí, kterých se týká rušení poboček v našem kraji. Proto jsme v tuto chvíli chtěli znát aktuální stav jednání, ale také to, jakým způsobem budou informování občané o tom, že od 1. července zanikne jejich pobočka. Jedná se především o seniory, kteří si na poštu dochází pro důchody a nechtějí tento způsob měnit. Byli jsme ubezpečeni, že již od začátku června budou nejen senioři informováni o tom, že dochází ke změně jejich spádové pošty formou letákové kampaně. Na to klademe opravdu velký důraz, jelikož se nesmí stát, že senioři nebudou vědět, kde si své důchody vyzvednou a jak jim budou vyplaceny,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že je také nutné, aby na dalších pobočkách v dotčených městech byla ve špičkách posílena obsluha a byly otevřeny všechny dostupné přepážky.

Zástupci České pošty zároveň krajské radní informovali, že v případě rušených poboček začnou od 14. června ukládat listovní zásilky na nově stanovené pošty. Totéž by mělo být od 23. června v případě balíkových zásilek. Česká pošta zároveň ve spolupráci s městy připravuje rozšíření sítě Balíkoven a výdejních boxů či řeší konkrétní otázky jako zajištění parkovacích míst na zbývajících pobočkách či problematiku bezbariérovosti.