LANŠKROUN – Jednou ze zastávek svatého Mikuláše, který se po roce opět vypravil mezi děti, byl i Lanškroun. A protože toho se svou družinou musel stihnout opravdu mnoho, přijel na kočáru. Než se znovu vydal na cestu, vyslechl písničky a básničky, které si pro něj dítka připravila.

Mikuláš sice odjel, ale ve sklepení zámku se usídlilo několik čertů. Ti následně převzali otěže nad dalším průběhem večera. “Jsme nově přichystali ne jedno, ale dvě pekla, protože o tuto atrakci je velký zájem,” řekla ředitelka Kulturního centra Lanškroun Jaroslava Havlíčková.

Před Luciferem se vystřídala celá řada dětí. Nejvyšší představitel rohatých strašidel se jich zeptal na jejich prohřešky a vyzval je k nápravě. Malí návštěvníci pekla zpytovali svědomí a zavázali se k tomu, že budou hodní. “Já jsem Luciferovi slíbila, že budu jíst špenát,” svěřila se jedna z návštěvnic pekelné sluje.

Kníže pekel svou agendu vykonával s takovou rutinou, že mu zbyla chvíle i na rozhovor, ve kterém zhodnotil, jak si na žebříčku zlobidel stojí dnešní mládež. “Děti jsou hodnější, než vždycky bývaly. Já si myslím, že my jsme byli horší,” sdělil OIK TV nejvyšší představitel čertů.

Luciferova slova se potvrdila v praxi. Čerti si žádné dítě neodnesli, ba co víc, dítka domů odcházela s nadílkou, kterou vydávala dvojice andělů.