ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ještě před zahájením probíhajícího školního roku slavila ZŠ Bratří Čapků pomyslné čtyřicáté narozeniny. Souhrnně popsáno: 40 hodin oslav – 40 aktivit. Součástí programu byla například přehlídka dravců v podání partnerské školy ze Slovenska.

Hlavní hvězdou však byla samotná “Čapkárna”. O její historii se návštěvníci mohli dozvědět z promítaných filmů, dobových materiálů, kronik, fotografií nebo osobních vzpomínek pamětníků. “Tím, že jsem na školu chodil, tak se mi vybaví spousta vzpomínek. Kdyby to měla být jedna z negativních, tak by to byla mléčná polévka v jídelně, která už se teďka určitě nevaří,” řekl s úsměvem na rtech ředitel školy Martin Falta.

Při pohledu na vybavení a výzdobu jednotlivých tříd si člověk mohl povšimnout, že v průběhu let se nezměnil pouze jídelníček. Od letošního září je škola bohatší o novou technickou dílnu. Ta byla pořízena za 450 tisíc korun, z nichž 100 tisíc poskytla společnost Škoda Auto. “Máme tam poměrně bohaté vybavení, dalo by se říct, že si tam najdou všichni kutilové všechno, co potřebují. Žáky budeme seznamovat právě s tím, jak ty stroje pracují,” sdělil OIK TV ředitel Falta.

Dílnu však nebudou využívat pouze žáci školy. Zatím jednou týdně bude k dispozici veřejnosti. “Jsme ve městě vybudovali něco, co může využívat každý občan a může si sem přijít udělat svoji nějakou potřebnou práci, ať už je to cokoliv nás napadne,” uzavřel starosta města Petr Hájek.