ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kopeckého ulice. To je adresa, na které sídlí Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí. Zároveň se jedná o oblast, kde se nachází domy vystavěné na problematickém podloží. Vysycháním jílů došlo také k poškození budovy již zmíněné organizace. “Až do té míry, že jsme museli kontaktovat statika, který nám doporučil co nejrychlejší zpevnění celé budovy. To znamená, že v současné době to sice provoz ČČK neomezuje, ale do budoucna by s tím mohl být dost znatelný problém,” sdělil OIK TV ředitel OS ČČK Ústí nad Orlicí Martin Hodoval.

Řešení, které by mělo objekt staticky zajistit, již bylo navrženo. “Kolem celé budovy uděláme zpevňující věnce ve dvou úrovních. V podstatě na stropu prvního podlaží a kolem základové desky,” doplnil Martin Hodoval.

Sanační práce mají vyjít na zhruba 2 miliony 700 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že služby oblastního spolku využívají lidé v podstatě z celého regionu, dočká se organizace finanční podpory zvnějšku. “Jsme vyslyšeli žádost Oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí a pokusíme se pomoci se zajištěním té nejhorší části. Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém jednání schválilo mimořádnou dotaci ve výši 600 tisíc korun,” uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Město Ústí nad Orlicí samozřejmě si váží činnosti OS ČČK a o jednotlivých částkách, nebo o té možnosti podpory města samozřejmě v současné době vyjednáváme,” řekl místostarosta města Jiří Preclík.

Zbývající náklady mají být dokryty z dalších zdrojů. “Červený kříž chystá vyhlásit veřejnou sbírku na rekonstrukci této budovy. Druhá část je, že si hodláme bezúročně půjčit od ústředí Červeného kříže z Prahy,” prozradil ředitel OS ČČK Ústí nad Orlicí Martin Hodoval.

Předpokládaný termín zahájení stavby je na přelomu května a června.