foto: Pardubický kraj

BRUSEL / PARDUBICKÝ KRAJ – V bruselských institucích se tento týden koná tradiční Evropský týden regionů. Pardubický kraj na této prestižní akci zastupují hejtman Martin Netolický, náměstek hejtmana a předseda České národní delegace ve Výboru regionů Roman Línek a radní Alexandr Krejčíř.

Prvním bodem pondělního programu bylo jednání se Zbyňkem Prokopem, který je stálým zástupcem Plzeňského kraje v Bruselu a poskytuje informační a technický servis také Pardubickému kraji. Řeč byla především o energetice, přístupech jednotlivých unijních zemí k řešení stávající situace, ale také o oblasti železniční dopravy či zemědělství a potravinářství. „Všichni s napětím sledujeme, zda se na celoevropské úrovni podaří najít řešení na vysoké ceny energií. Prozatím se ukazuje, že národní státy volí svá vlastní řešení. Nalézt celoevropskou shodu na optimální variantě pro všechny bude z mého pohledu velmi obtížné a domnívám se, že do konce českého předsednictví se to nepodaří,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Odpoledne se pak zástupci kraje zúčastnili zahájení Evropského týdne regionů, na kterém vystoupili předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová, eurokomisařka pro kohezi a reformy Elisa Ferreira či předseda Výboru regionů Vasco Alves Cordeiro. „Zahajovací zasedání bylo zaměřeno na roli politiky soudržnosti jako vhodného nástroje solidarity v reakci na mimořádné události a následky krizí, a to nejen v souvislosti s pandemií koronaviru a válkou na Ukrajině,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nejen české regiony byly často postaveny do zcela nové situace, se kterou se musely vyrovnávat. Je zajímavé sledovat, jaké kompetence byly na kraje či obdobné samosprávné jednotky převáděny v jiných unijních zemích jak v rámci covidu, tak při řešení například uprchlické vlny z Ukrajiny,“ konstatoval hejtman.

Závěr prvního dne Open Days pak patřil prezentaci českých regionů přímo v sídle Výboru regionů. „Na Českou republiku je logicky vzhledem k našemu předsednictví zaměřena daleko větší pozornost. Stejně tak na regiony. Proto jsme se chtěli návštěvníkům z celé Evropy prezentovat jako turisticky atraktivní region, který má co nabídnout,“ řekl náměstek hejtmana a předseda České národní delegace Roman Línek. Pardubický kraj tak kromě turistických informací představil například Pardubický pivovar, výrobky Zemědělského družstva Sloupnice, Pekařství Sázava či tradiční pardubické perníky od Pavla Janoše.