LANŠKROUN – Trasy 51. ročníku dálkového pochodu Lanškrounská kopa zůstávají stejné, jako v předchozím ročníku. “Jsou to pěší trasy od 5 do 100 km, první 3 trasy – 5, 10, 15 km – procházejí pohádkovým lesem, kde je pro děti připraveno spousta atrakcí,” řekl nám místopředseda KČT Lanškroun Jiří Krejča. Cyklisté si budou moci vybrat z tras od 20 do 110 kilometrů, z čehož jedna trasa je určena i pro terénní kola. Nebude chybět ani šestý ročník Kopa běhu. “Po 50. ročníku jsme se rozhodli trošku respektovat technologické vymoženosti, čili připravili jsme interaktivní mapu všech tras. Potom jsme inovovali i propozice pochodu, které jsou nyní barevné a obsahují ty nové mapy,” prozradil Jiří Krejča.

Kulturní centrum připravilo program městských slavností, které mají již tradičně dálkový pochod v pátek i sobotu doprovázet na náměstí Jana Marka Marků. “Jsou připraveny revivalové kapely Kabátů, AC/DC. Vystoupí také děti ze základních škol Lanškrouna a okolí. Z DDM se představí taneční uskupení a divadlo,” přiblížila program ředitelka Kulturního centra Markéta Staňková. Vystoupí i známější tváře. V pátek kapela Alkehol, v sobotu Slza a po tradičním ohňostroji Janek Ledecký s kapelou. “Myslím si, že to bude zážitek. Jestli se nepletu, tak Janek Ledecký ještě v Lanškrouně na Kopě nebyl, tak se sám těším na toto vystoupení,” řekl starosta města Radim Vetchý.

Program nemá být jen o kultuře a sportu. “Součástí městských slavností bude i otevření “Pivovarské zahrady”, která se proměnila na ovocný sad. Bude to taková malá komunitní zahrada,” dodal Radim Vetchý. Její otevření je naplánované na pátek 13. září v 16 hodin.