HRADEC KRÁLOVÉ / ČESKÁ TŘEBOVÁ – Poslední finálové kolo Českého poháru starších žáků bylo odehráno v hale TJ Slavia v Hradci Králové ve dnech 10. – 12. března 2017.

V nejužší republikové špičce se i přes peripetie zranění a nemocí udrželo družstvo českotřebovského Sokola II i po předchozích dvou finálových turnajích. Spolu s týmy Dukly Liberec, VK Příbram, Sokola Kojetín byli kluci ze Třebové na děleném druhém místě. A i proto bylo cílem trenéra a hráčů sáhnout si na medaili. Již los skupiny naznačoval, že to bude cesta trnitá (ve skupině ČZU Praha – dva roky neprohrálo v této věkové kategorii ani jedno utkání), dále nepříjemný soupeř z Kojetína, TJ Svitavy a my. Papírové předpoklady jasně určovaly, že budeme hrát o druhé místo ve skupině.

Turnaj začal po povinném testování již v pátek úvodními duely ve skupinách. V našem případě utkáním s Kojetínem, který nás v předchozích dvou turnajích vždy porazil, a o to byla naše motivace větší. Po vyrovnaném souboji vyhráváme v tiebreaku 2:1 a zapisujeme tak první dva body do tabulky. Dalším naším soupeřem bylo ČZU Praha, jasný suverén v této mládežnické kategorii a družstvo, které neprohrává. Naším úkolem bylo uhrát nějaký bodík do tabulky a po krásném a koncentrovaném výkonu z naší strany jako jediní porážíme ČZU po setech 25:21, 12:25 a 15:7 a zapisujeme další dva body.

Posledním utkáním skupiny byl souboj s regionálním rivalem ze Svitav, kterého porážíme 2:0, a tím celou skupinu vyhráváme. Jdeme na 4. družstvo ze skupiny B – Kolín.

Kolín, do té doby jasný outsider, ve čtvrtfinálovém klání zahrál snad nejlepší pohárový zápas celé sezóny, kde mu vyšlo, na co sáhl, a my prohráváme 2:0. Zklamaní odjíždíme domů a víme, že cesta k vytoužené medaili se komplikuje. Víme i to, že jediná šance na ni, je v neděli porazit družstvo z Nového Jičína a následně vítěze duelu Dukla Liberec – Sokol Kojetín.

Po motivačním rozhovoru v šatně před nedělními utkáními, bylo již v rozcvičce jasně patrné, že kluci mají chuť se o „placku“ poprat a na hřišti to i tak vypadalo. S Novým Jičínem jsme sice začali opatrně a i lehce ustrašeně, ale zodpovědně a postupně jsme přidávali na odvaze a družstvo se vypjalo ke kvalitnímu výkonu a po setech 25:20 a 25:20 vítězíme 2:0 a jsme jen malý krůček od medaile.

A co čert nechtěl, opět nás čeká souboj se sebevědomým, houževnatým, dobře bránicím a úporným soupeřem z Kojetína, se kterým jsou boje vždy vypjaté s dlouhými výměnami. Ale je jasné, že pokud chceme být „na bedně“, nezbývá nic jiného než zvítězit. Po urputném a nervy drásajícím boji, plném kvalitního mládežnického volejbalu nakonec vítězíme 2:0 nejtěsnějším možným rozdílem 25:23 a 29:27 a sen o vysněné medaili se nám naplnil.

Fantastické, jsme TŘETÍ v celkovém pořadí Českého poháru za ČZU Praha a VK Příbram a získáváme bronz. Po dvou letech to opět „cinklo“ a opakujeme medailový úspěch. Opět potvrzujeme dlouhodobou příslušnost do republikové volejbalové špičky a i to, že práce s mládeží je v Sokolu Česká Třebová II na nejvyšší úrovni a opakované úspěchy nejsou náhodou. Vždyť za námi zůstala družstva se zázemím extraligových týmů, jakými jsou Dukla Liberec, SKV Brno, VK České Budějovice, VSC Zlín, VK Ostrava či SKV Ústí nad Labem nebo družstva s mnohonásobně vyšším rozpočtem, jako jsou např. Green-Volley Beskydy či Blue-Volley Ostrava.

Lubomír Vašina

[wzslider autoplay=“true“]