PARDUBICE – Svitavy omládnou, už tuto neděli se tam začnou sjíždět na čtyři stovky mladých lidí ve věku od 13 do 23 let. Budou to účastníci mistrovství světa dorostu a juniorů v požárním sportu, letos poprvé i dívky. Hostitelem mistrovství, které ještě v České republice nebylo, se stal Pardubický kraj. Záštitu nad soutěží převzali prezident Miloš Zeman, hejtman Martin Netolický a starosta Svitav David Šimek.

„Přidělení mistrovství do Svitav je vyjádřením uznání našim organizátorům a Krajskému sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Je to velká čest i pro Pardubický kraj, který na tuto mimořádnou akci přispěje částkou jednoho milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.  

První dva dny budou týmy a jednotlivci na městském sportovním stadionu ve Svitavách  trénovat. Slavnostní zahájení je naplánováno na středu 16. července od 17 hodin. „Nebude to jen obyčejný nástup, součástí podvečera bude i finále soutěže ve výstupu na věž a předání prvních medailí,“ prozradil starosta Krajského družení hasičů Čech, Moravy a Slezska (KSH ČMS) Josef Bidmon.

Čtvrtek bude patřit běhu na 100 metrů s překážkami, pátek běhu na 400 metrů s překážkami a sobota  požárnímu útoku. Oficiální zakončení se uskuteční v sobotu 19. července v 18 hodin, kdy budou předány poslední medaile.

„Česká republika obhajuje z minulého mistrovství v Rusku zlato v týmové kategorii dorostenců a bronz v juniorech. S napětím budeme sledovat také výkony výborných jednotlivců, například Tomáše Vlčka v běhu na 100 metrů s překážkami a Jana Gáška také v krátkém běhu a ve výstupu na věž. Z Pardubického kraje máme želízko v ohni v osobě Martina Lidmily z SDH Zbožnov, který letos přešel do kategorie juniorů. Rozhodně patříme ke světové špičce,“ zdůrazňuje Josef Bidmon.

Pořadatelem mistrovství je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Hasičským sborem České republiky a s podporou ministerstva školství, Pardubického kraje a města Svitav. Celkový rozpočet je šest milionů korun.  Soutěžit se bude v  kategoriích od 13 do 18 let (dorostenci a dorostenky) a od 18 do 23 let (junioři a juniorky). Celkem přijedou do Svitav zástupci třinácti zemí zejména ze střední a východní Evropy a také z Jižní Koreje nebo Kazachstánu. Organizátoři proto zamluvili veškeré volné ubytovací kapacity nejen ve Svitavách, ale také v Moravské Třebové a Poličce.

Účastnické státy: Česká republika, Slovensko, Polsko, Bulharsko,  Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Bělorusko, Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Jižní Korea a nesoutěžní delegace Ázerbajdžánu.