LANŠKROUN – Lanškrounský rychlík, takový je název dětského běžeckého závodu, u kterého nejde o výhru, ale o radost ze sportu. Letos se ho na lehkoatletickém stadionu Romana Šebrleho v Lanškrouně zúčastnily nově tří a čtyřleté děti.

Tyto běžecké, nebo spíše sprinterské závody, jsou určené dětem od tří do patnácti let, které si chtějí přijít zazávodit jen tak pro radost. Šest desítek dětí letos neodradilo ani horké sluníčko. Dvanáct kategorií dětí vyběhlo, stejně jako na větších závodech, po výstřelu z pistole. Děti ve věku od tří do osmi let zdolávaly trať dlouhou padesát metrů, na jejich straší kamarády ve věku 12, 13 let čekala šedesátka a na ty nejstarší stovka.

Možná si teď říkáte, jak jde docílit toho, aby takovíto mrňouskové běželi po dráze v předem daném směru. “Za každým tím tříletým dítětem běží tatínek nebo maminka. Někdy se taky stane, že to dítě se otočí a běží na druhou stranu, ale tady jsme proto, abysme se zabavili, abysme si trošku zaběhali,” objasnil průběh závodu nejmenších Petr Skala z organizačního týmu.

Přestože při těchto závodech nešlo o výhru, ale o dobrý pocit z běhu, odměny nesměly chybět. Rozdáno bylo celkem dvanáct pohárů za první místa, deset za umístění na druhých pozicích, deset pohárů za třetí místa a nechyběly ani diplomy.