LANŠKROUN – Náměstí Jana Marka Marků bylo místem slavnostního startu a cíle první části cyklistického klání v juniorské kategorii. Závod zvaný “Regionem Orlicka” do města a okolí přilákal 111 účastníků z ČR, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska a Belgie. Trať vyslance 17 týmů letos premiérově zavedla i tam, kam to bylo v minulosti zapovězeno. “Přes náměstí a historické centrum města. To považuji za obrovský úspěch, že se nám to podařilo. A sami jste viděli, ten divácký zájem byl krásný,” řekl ředitel závodu Petr Bucháček.

Úvodní ze čtyř etap měřila 77 kilometrů a byla vedena po okruhu Lanškroun – Rudoltice – Ostrov – Lanškroun. Za 1 hodinu 54 minut a 50 sekund dojel jako první do cíle Tim Oelke z Německa. “Poprvé jsem tady startoval v roce 2017. Tehdy to pro mě bylo velmi těžké, ale dnes jsem byl výborně připravený a měl jsem úžasný finiš, takže to byl skvělý závod,” sdělil OIK TV Tim Oelke.

Z přetlačované o druhé místo vyšel nejlépe Pavel Bittner, za nímž skončil Slovák Martin Svrček. “Povedlo se mi být na dobré pozici, tak jsem to vyzkoušel. Přijel jsem se sem pořádně rozjet, protože mě příští týden čeká Mistrovství Evropy,” uvedl Pavel Bittner.

Na zmiňovaný evropský šampionát nakonec Pavel Bittner pojede jako vítěz bodovací soutěže jednotlivců. Nejrychlejším jezdcem 33. ročníku závodu “Regionem Orlicka” se právě před Bittnerem stal Němec Tim Oelke. Čech Jakub Ťoupalík byl třetí jak podle času, tak podle bodů.