ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kulturní dům přivítal mistry Evropy i světa. Konal se totiž slavnostní večer spojený s vyhlášením nejúspěšnějších sportovců okresu za rok 2018. Za touto anketou, která letos oslavila 50. výročí svého vzniku, stojí Orlické sportovní sdružení a jeho partneři. “Je to jedna z nejstarších anket v České republice tohoto druhu. Toho si  strašně vážíme, vážíme si Jirky Hetfleiše, který to de facto založil, a pokud jde o sponzory, tak my jim moc a moc děkujeme, protože bez toho by se tato anketa nedala dělat,” řekl předseda sdružení Luboš Bäuchel.

Neméně důležitou složkou jsou samotní sportovci a jejich výkony. Jednou z deseti oceněných mezi jednotlivci v kategorii žactva se stala bowlingová naděje Eliška Krummerová, která do Ústí nad Orlicí přivezla stříbro z evropského šampionátu. “Minulá sezona byla asi nejlepší ze všech. Byli jsme na tom mistrovství Evropy, kde jsme se dobře umístili. Potom jsem vlastně poprvé vyhrála ´Mistrovství České republiky´ jako juniorka,” zavzpomínala na své úspěchy Eliška Krummerová.

S těmi nejlepšími poměřuje síly v Lize mistrů i odchovanec českotřebovského volejbalu Lukáš Vašina z desetičlenné kategorie dorostu a juniorů. “Teď tam máme tři nejsilnější týmy, které jsme vůbec mohli dostat. To je třeba jako kdyby fotbalová Plzeň dostala do skupiny Real Madrid, Barcelonu a Bayern Mnichov, tak my máme takovéhle tři velkokluby ve skupině. A už proti všem třem jsem si stihl zahrát. A je to neskutečný zážitek,” sdělil OIK TV Lukáš Vašina.

Když ještě zůstaneme u kategorií jednotlivců, tak nejúspěšnějším handicapovaným sportovcem okresu za rok 2018 byl vyhlášen plavec Jan Holub.

Ačkoli věkem patří mezi veteránky, při běžeckých závodech Janě Matyášové stačí jen ti nejrychlejší. Podobně úspěšní jsou také skialpinista Petr Novák a závodník na dračích lodích Jiří Strnad.

Takové svěřence by chtěl mít nejeden trenér. Včetně Vladimíra Chudého, Milana Stránského, Vlastimila Vávry a Jana Vencla, který na cestě k medailím pomohl mnoha atletům. “Pro mě to je zadostiučinění, protože je to opravdu dlouholetá činnost, já vlastně trénuju od svých pětadvaceti let, kdy jsem byl ještě aktivní závodník,” uvedl Jan Vencl.

Slov uznání se dočkal také rozhodčí Kamil Renčín. Do síně slávy byli uvedeni Jarmila Hejtmanská a Jaroslav Háněl.

Na podobnou poctu si zatím počkají mladí sportovci z nejlepších kolektivů. Mezi těmi z vesnic kralují řadu let fotbalisté Sokola Libchavy. Jejich kolegové z orlickoústecké Jiskry se tentokrát museli sklonit před kuželkáři z TJ Lokomotivy Česká Třebová. “Jsme překvapeni, vůbec jsme to nečekali, protože je tady dost dobrých oddílů. Je to pro nás překvapení určitě,” okomentoval zisk ocenění člen týmu kuželkářů Pavel Jiroušek.

Zda byla svým umístěním v anketě překvapena cyklistka Monika Simonová, která obsadila třetí místo mezi dospělými jednotlivci, Vám neprozradíme. Dozvíte se však, že na druhém místě skončil kuželkář Jan Bína. Absolutním vítězem se stejně jako v loňském roce stal atlet Robert Krupička. “Myslím si, že všichni sportovci, kteří jsou tady vyhlášení, tak jsou v podstatě vítězi ankety. A já jsem měl tu letošní sezonu úspěšnou, musím říct, že až překvapivě úspěšnou, že jsem to ani nečekal, a vítězství v anketě po dvaceti letech pořád ve stejné kategorii je celkem unikátní, takže jsem za to moc rád,” řekl Robert Krupička.

Reprezentant Jiskry Ústí nad Orlicí byl nejúspěšnějším sportovcem okresu vyhlášen už posedmé v padesátileté historii této ankety.