foto: Pavel Veit

ČESKÁ TŘEBOVÁ / SARAJEVO – Nečekaný výsledek v podobě bronzové medaile Moniky Simonové se povedl při časovce na MS UCI Gran Fondo World Championships v Bosně a Hercegovině. O den později přidala další bronzovou medaili i v týmové štafetě.

UCI Gran Fondo World Championships, Istočno Sarajevo 2021.

Největší akce pro závodníky kategorie Masters a pro bývalé profesionály pod záštitou UCI, která se letos konala v Bosně a Hercegovině.
Na startovní listině se proto dají najít velmi zajímavá jména jako např. Jeannie Longo (4x mistryně světa v časovce), Marcin Bialoblocki (účastník Giro d´ Italia),  Johnny Hoogerland (účastník Tour de France, Giro d Italia, Vuelta) a další.

Českotřebovská závodnice se mistrovství světa zúčastnila, za podpory hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického,  potřetí a zatím jejím nejlepším výsledkem bylo 9.místo z francouzského Albi v roce 2017. V městě Pale (20km východně od Sarajeva) nastoupilo ve středu 6.10. do časovky dlouhé 18km 239 jezdců z 38mi zemí.

Monika startující jako čtvrtá v pořadí předvedla na trati vynikající výkon. V kopcovité časovce, která procházela i 1km dlouhým tunelem dokázala dojet slovenskou závodnici a také slovinskou soupeřku, která Moniku porazila v srpnu na stejné trati při světovém poháru. V cíli byla Česká reprezentantka průběžně na druhém místě a netrpělivě čekala co se bude odehrávat u soupeřek startujících za ní. Nakonec byla lepší už pouze Švédka a tak mohlo vypuknout velké nadšení z bronzové medaile.

Ze třetího místa a bronzové medaile jsem nadšená. „Je to úplně nejlepší pocit. Nemůžu uvěřit, že to patří mně a že ji můžu mít na krku. Tohle je pro mě neuvěřitelný zážitek a taky úspěch. Takže ji určitě půjdeme hned trochu oslavit,“ poznamenala Simonová.

Výsledky: časovka jednotlivců ženy 35 – 39 let

  1. Alina Mylka, Poland 31:08
  2. Jenny Asplund, Sweden 32:18
  3. Monika Simonová, Czech Republic 32:47
  4. Petra Pasar, Slovenia 33:09
  5. Charlotte Buchanan, Great Britain 34:33

 Oslava ale nesměla být moc dlouhá, protože hned druhý den se konala přímo v Sarajevu týmová štafeta. Závod do kterého nastupoval tým z ČR poprvé v historii a nikdo nevěděl co od něj očekávat. V tomto závodě velmi rozhoduje nasazení jednotlivých jezdců. Tým musí být složený minimálně z jedné ženy, jednoho muže nad 50let, jednoho muže nad 40let a jednoho libovolného závodníka. Každý závodník absolvuje 3x 2km dlouhý okruh, který byl velmi technický a protože celý den pršelo tak i poměrně kluzký. Štafetu rozjel výborně Luděk Blinka a předával na druhém místě. Další v pořadí jel Tomáš Vrbka a také on neztratil a předával v kontaktu s Kanadou a USA na 4 až 6 místě. Třetí členkou týmu byla Monika Simonová, které se povedlo hned odjet Američance a v druhém kole dojet německou závodnici. Předávala tak na 4.místě. Jako poslední šel do boje Václav Vodička a po výborném výkonu mohla česká štafeta slavit další bronzovou medaili.

„Když vidíte, že se s vámi raduje celý tým, tak je to krásné. Týmové úspěchy jsou v tomhle nejlepší,“ dodala Monika Simonová.

Výsledky Team Relay:

  1. Slovinsko
  2. Kanada
  3. Česká Republika

Ještě před startem na MS se cestou do Bosny a Hercegoviny zastavila závodnice týmu Cyklotrénink F.Trkal na posledním testu formy, na časovce v Rakouském Morbisch am See, kde dokázala vybojovat první místo.

Monika tak zakončila letošní sezónu jedním z největších úspěchů kariéry a zároveň si k tomu v letošním roce přidala i medaile na dvou světových pohárech, dvě medaile na MČR SAC, vítězství a medaili na dvou časovkách v Rakousku a vítězství v celoroční soutěži Moravského a Dobrušského poháru.

Za podporu a výrazný podíl na letošních výsledcích děkuji firmám, které mě podporují. Jsou to: : Pardubický kraj, Armat spol. s r.o ,  Elektro Franc,  Eko Bi,s.r.o., Město Česká Třebová,  Auto Eso,  BB Cut,  Sport Bárt,  Pivovar Faltus, Skalický Transport,  Autodoprava Ureš a další nejmenované osoby.

Pavel Veit