LANŠKROUN – Na lanškrounském náměstí Jana Marka Marků startoval tradiční čtyřetapový Malý závod míru, který uspořádal místní Cyklistický klub.

Už po 47. startoval v Lanškrouně Malý závod míru. Na start tohoto etapového závodu starších žáků a kadetek se letos postavilo přes 130 cyklistů nejen z České republiky. “Máme tady závodníky z Polska, Německa, Maďarska, Slovenska a má to jednoduchý důvod, proč je zveme, aby prostě si porovnali svoji výkonnost s našimi závodníky a   naši závodníci, aby viděli, jak to vypadá v Evropě,” doplnil Jan Morávek, předseda organizačního výboru Malého závodu míru.

První etapa, takzvaný Memoriál Jiřího Mráze, měřila 41 kilometrů a vedla členitým terénem v okolí města. Peloton s řadou doprovodných vozidel, se záhy po startu rozdělil na menší skupinky jezdců. Slovenský jezdec Martin Svrček, který si nad ostatními vytvořil více než minutový náskok projel cílem s časem 01:12:31 a obsadil tak první místo. Jako druhý dojel Jakub Slivka rovněž ze Slovenského týmu s časem 01:13:13. Třetí příčku nakonec vybojoval Bence Mészáros z Maďarska.

Poté se ještě jela časovka jednotlivců, třetí etapa a královská etapa. V celkovém pořadí závodu se stal absolutním vítězem právě Martin Svrček ze Slovenska, druhý byl jeho týmový kolega Jakub Slivka a třetí místo obsadil Filip Černý z Dukly Praha. Z dívek si nejlépe vedla Veronika Jandová z TJ Favorit Brno, která dojela 15. Nejlepší z našeho regionu byl Jakub Hák z týmu Jaroslav Kulhavý cycling, který dojel 32.