ČESKÁ TŘEBOVÁ – Letošní seriál běžeckých závodů do vrchu Pekláku skončil pátým Pekelným kilometrem. V podvečer měřily na kratších vzdálenostech své síly děti, po nich přišel na řadu hlavní závod. “Na dnešní poslední “Peklák” se přihlásilo snad možná nejvíce účastníků na jeden kilometr. Dneska je 76 běžců. V těch dětských kategoriích přišlo nejvíce dětí na těch 250 metrů,” přiblížila pořadatelka akce Pavla Šimůnková. Traťové rekordy letos ale pokořeny nebyly. “Letos nám nejlépe zaběhla Jana Matyášová s časem 6:46 a nejlepší mužský čas na jeden kilometr zaběhl Filip Záveský za 5:11,” sdělila nám Pavla Šimůnková.

První příčka mezi ženami patřila Janě Matyášové z orlickoústecké Silvity, která trať zaběhla za 6 minut a 49 vteřin. Zároveň se stala i celkovou vítězkou letošního seriálu závodů na Pekláku. “Tady mi pan Svoboda už spočítal, že jsem běh vyhrála po 10 ve své kategorii. Ale tohle celkový umístění jsem nečekala, musím říct, že jsem ráda, že se mi to zadařilo za tolik let,” okomentovala Jana Matyášová. V čase 7 minut a 40 vteřin dorazila jako druhá do cíle Lenka Flídrová běžící za domácí ISCAREX. Na třetím místě se umístila s časem 7 minut a 42 vteřin Sylva Fabová, reprezentující Spinning Eva Lanškroun.

Mezi muži si pro první místo doběhl Josef Novák startující za Brzdy Horní Čermná. Pekelný kilometr zdolal za 5 minut a 37 vteřin. “Dneska jsem spokojený velmi se svým výkonem. Běželo se mi fakt pěkně. Já mám rád tyhle chladnější počasí a tyhle temnější. Letos jsem tady po 4 a rád se sem vracím. Je to takovej hodně náročnej závod, takovej hodně výbušnej,” řekl nám Josef Novák. O tři vteřiny později trať dokončil Martin Turek z AC Sparta Praha. Pomyslný bronz si odnesl Lukáš Havlík ze SKI klubu Hlinsko, který úsek zaběhl za 5 minut a 58 vteřin. Celkovým vítězem závodu se stal Jaroslav Tlapák, který se posledního pokračování jako závodník již neúčastnil.