foto: Jiří Kočí, ASČF

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V sobotu 2.října tři roky ztichlé prostranství Bike parku pod Duklou v Ústí nad Orlicí opět ožilo nezvyklým ruchem. Stovky pamětníků slavné éry let 2009 –  2018, jedné z největších akcí v České republice závodů FFT Slopestyle, při které se nad výkony největších špiček bikové scény z celé Evropy tajil dech, přicházely s nadějí nové strhující podívané.

Adrenalinové odpoledne s příslibem dobré zábavy nabízel program FFT pump&jam 2021. Návrat k počátkům s novou generací představoval pumptrack závod na čas pro děti do 15 let, a to na uměle vytvořeném okruhu s vlnami a klopenými zatáčkami, které se projíždí bez šlapání, kdy pohyb je udržován změnou těžiště těla. Tento závod je ideální pro získání základních dovedností na jízdních kolech, kdy svým umem se představilo 16 dětí od 5 do 9 let.

Celé odpoledne pak probíhaly skoky na dirtech s připravenými dvěma lajnami pro začátečníky i mírně pokročilé. Pro malé i velké bikery byly důkazem, že i s kolem je možné letět vysoko, svobodně až do oblak. Jen zkušený divák si představil Argentince Oskara Medinu Ramiréze s jeho akrobatickým dvojsaltem, který svou účastí v roce 2015 povýšil ústecký závod na světový turnaj. Ani současné sobotní jízdy nepostrádaly náznaky akrobacie přinášející adrenalin pro bikera i diváka.

Zašlou slávu ,pak připomněly kelímky dětského šampaňského na ukončení pumptrack závodu. K veselé pohodě se přidali další závodníci z řad diváků v novém netradičním ústeckém šampionátu ve střížbě. Kámen, nůžky, papír- na koho štěstí padne, půlmetrového chlapečka, či dvoumetrového habána? Nakonec se z basy piv radovali rodiče a pro synáčka se musela narychlo zajistit aspoň sklenice marmelády.

S příjemným pocitem vydařeného zábavného odpoledne se loučil i pořadatelský tým v čele s ředitelem akce ing. Michalem Moravcem. Dík patřil divákům, kteří hojnou účastí potvrdili, že na Bike park nezapomněli a jejich zájem je příslibem dalších akcí příštích let. Přátelské setkání ukončila večerní After party v hotelu Poprad.

Stanislava Dvořáková