foto: Česká Třebová – Světlá nad Sázavou, 12.12.2018, zdroj: web HC Kohouti Česká Třebová

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU / ČESKÁ TŘEBOVÁ – Čtvrté vzájemné utkání sezony, čtvrtá porážka. Taková je bilance Kohoutů se světelskými Skláři, kteří měli navrch i ve středečním, předposledním utkání nadstavbové části soutěže. Českotřebovský tým postrádal šest hráčů, z různých důvodů chyběli obránci Škvor, Šejba, Nesvadba a útočníci Štefka, Veverka a Velínský.

Ve vymrzlém zimáku ve Světlé (teplota uvnitř byla mínus 6 stupňů!!) se jako první zahřáli Kohouti. V čase 1:00 byl vyloučen domácí kapitán O. Včela. Hosté získali výhodu přesilové hry, kterou po kiksu brankáře Folvarského v čase 2:12 využili, gól byl připsán Fúzikovi – 0:1.

Netrvalo dlouho a díky využitým přesilovkám se dvakrát prosadili domácí hokejisté. Vyloučení českotřebovského obránce Šimončiče potrestal v čase 6:20 důrazný Dolinský – 1:1. Podruhé se Skláři prosadili ve chvíli, kdy byl na trestnou lavici vykázán Hemský. Po parádní kombinaci se v čase 11:56 do odkryté branky Kohoutů snadno trefil O. Včela – 3:1. V 17. minutě se dvakrát zastřeloval Fúzik, poprvé trefil brankáře Folvarského, podruhé puk přesně netrefil. V čase 18:50 se Fúzik na útočné modré snažil přejít přes obránce Svobodu, za údajné nedovolené bránění však byl velmi přísně vyloučen. Jeho spoluhráči se do první sirény v oslabení ubránili.

Do druhé třetiny vstoupila Světlá s výhodou pokračující přesilovky (51 vteřin), kterou těsně před vypršením Fúzikova dvouminutového trestu využila. Střelu Blažka gólman Sajdl neudržel a dojíždějící Kubát v čase 20:46 nekompromisně poslal puk za jeho záda – 3:1. Další lekci z důrazu dostali Kohouti ve 27. minutě, kdy se na brankovišti nejrychleji orientoval Štros – 4:1. O minutu později poslal Křečan do brejku Filipa, který se protáhl mezi obránci, kličkou se zbavil brankáře, ale vzápětí mířil vedle domácí branky…

Do čtyřgólového vedení se domácí dostali ve 36. minutě, když poprvé skórovali při hře pět na pět. Na modré napřáhl obránce Bradáč, před brankovištěm puk tečoval Blažek  – 5:1. O rychlou odpověď se postaral hned v následující minutě Král, který zamířil od modré do levého horního růžku Folvarského branky – 5:2.

Do závěrečné třetiny vstoupili Kohouti pouze se čtyřmi obránci, přeskupili útočné řady a začali hrát aktivněji. Ve 42. minutě byli blízko ke vstřelení třetí branky, po ráně Poula se puk odrazil od levé tyčky. Hosté se prosadili až po faulu a vyloučení domácího Špatenky, v čase 53:52 vykřesal naději Fúzik – 5:3.

Další možnost se českotřebovskému týmu naskytla v čase 54:08, kdy byl vyloučen útočník Blažek (podražení). Kohouti soupeře sevřeli do kleští, jenže zapomněli zavřít zadní vrátka. V oslabení podnikl útočný výpad obránce Šíma, kterého v čase 55:25 nedovoleným způsobem zastavil Daněk. Domácí pak bez větších problémů dovedli zápas do vítězného konce.

Světlá n.S. – Česká Třebová 5:3 (2:1, 3:1, 0:1)

Branky: 7. Dolinský (Šíma), 12. O. Včela (P. Včela, Kubát), 21. Kubát (Blažek), 27. Štros (Špatenka, Kopecký), 36. Blažek (Bradáč, Jakub Dolržal) – 3. Fúzik (Filip), 37. Král (Prachař, Krejza), 54. Fúzik (Filip, Hemský).

Rozhodčí: Čížek – Přichystal, Pošvář. Vyloučení: 6:5 (navíc Jakub Doležal na 10 minut). Využití: 3:2. Diváků: 211. Nejlepší hráči: Šíma, Blažek, Kubát – Filip.

Světlá: Folvarský – Šíma, Bradáč, Kořínek, O. Včela, Svoboda, Fibikar, Vacek – Blažek, Jakub Doležal, Dolinský – P: Včela, Kohout, Kubát – Kopecký, Špatenka, Štros.

Česká Třebová: Sajdl – Poul, Daněk, Jemelka, Král, Pražák, Šimončič – Křečan, Filip, Fúzik – Hemský, Prachař, Krejza – Pirkl, Schejbal, O. Dvořák – T. Dvořák.

HLAS PO UTKÁNÍ:
Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů:
„Soupeř nás předčil v rychlosti a důrazu, to byly ve středu večer jeho hlavní zbraně. V okleštěné sestavě, v níž chybělo šest hráčů, jsme na lepší výsledek neměli. Doufám, že se do play off dáme dohromady.“

Příští zápas – neděle 27. ledna: ČESKÁ TŘEBOVÁ – CHRUDIM (17.00).

Redakce HC Kohouti Česká Třebová