ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH – Mezinárodní lyžařské závody dětí Skiinterkriterium slaví v letošním roce šedesáté narozeniny. Závodníci z 15 zemí světa se již sjíždí do Ski centra Říčky, ve kterém se po celou dobu své historie závody konají. Z historického pohledu drží “Skíčko” primát nejstaršího závodu svého druhu na celém světě. Závody začínají dnes v podvečer poradou trenérů a již zítra ráno se spustí na trať závodu první závodníci.

Program Skiinterkriteria obsahuje dva závodní dny. V pátek se koná obří slalom a v sobotu vyrazí závodníci na trať v disciplíně slalom. “Závod je určen pro děti ve věkových kategoriích do 14 a do 16 let. Přihlášek do závodů se nakonec sešlo 174 a závodníci se průběžně prezentují během dnešního dne. K favoritům závodu patří tradičně česká a slovenská výpravy, svá želízka v ohni budou mít jistě také např. Slovinci nebo Rusové. S napětím pořadatelé očekávají účast také jednoho rakouského reprezentanta, který je zároveň syn technického delegáta, který byl závodu přidělen. Závod by účastí závodníka z této alpské země dostal další náboj,” popisuje Jaroslav Křístek, ředitel závodů.

Přihlášené země:
Kazachstán, Belgie, Holandsko, Ukrajina, Litva, Lotyšsko, Rusko, Rumunsko, Polsko, Severní Makedonie, Estonsko, Slovinsko, Slovensko, Česká republika, Srbsko, Bělorusko

Tradiční program byl upraven
Skiinterkriterium bylo známo také doprovodným programem, který pořadatelé pro závodníky každý rok organizovali. Vzhledem k současné hygienické situaci se však letos od slavnostních ceremoniálů upustilo. Neproběhne tak například zahajovací ceremoniál, který se poslední roky konal na dojezdu sjezdovek. Závod samotný proběhne za zpřísněných hygienických pravidel, která mají za cíl minimalizovat riziko přenosu nákazy, říká Luboš Bäuchel, předseda organizačního výboru závodu.

Ve Ski centru bude v době závodu uzavřena černá sjezdovka, zbytek střediska je otevřen normálně pro veřejnost. Diváci jsou na závodě vítáni, podmínkou je bezinfekčnost na základě platných vládních opatření. Závod lze sledovat nejen v samotném místě konání, ale také na internetu, kde proběhne přímý přenos z obou závodních dní. Adresa pro přímý přenos www.skiinterkriterium.cz.

Jan Duffek, tiskový mluvčí závodu