RIMAVSKÁ SOBOTA (SLOVENSKO) / ČESKÁ TŘEBOVÁ – 19.5. jsme se vydali s 8 svěřenci na dlouhou cestu do slovenské Rimavské Soboty, kde se konal již 41. ročník Mezinárodní velké ceny v judu. Letošní ročník byl zajímavý nejenom tím, že na něm startovalo 498 dětí z 58 klubů z 11 zemí Evropy, ale i tím, že se turnaj konal v prostorách bývalé Hypernovy, což bylo naprosto něco jiného než klasická sportovní hala či tělocvična. A českotřebovští judisté se opět neztratili.

První na tatami nakráčeli mláďata a mezi nimi Adam Janíček a Beáta Zemánková. Adam poměrně jednoznačně dokráčel do semifinále, kde jedinou chybou v prodloužení přišel o možnost bojovat o zlato, ale v zápase o 3. místo se opět vrátil ke svým standardním výkonům a odvezl tak zaslouženě bronz a 4 vítězná utkání. Beátka měla 3 soupeřky a na žádnou z nich tentokrát nestačila. Na druhou stranu je to pro ni výborná zkušenost.

Poté na slovenské tatami nastoupili mladší žáci a žákyně. Alex Pataki v 1. kole bohužel nestačil na svého maďarského soupeře a zápas prohrál, nicméně Maďar ho dostal do oprav a v nich si Saša mohl napravit reputaci. S o hlavu menším srbským borcem bojoval 3,5 minuty čistého času a už to vypadalo, že se Sášovi podaří postoupit do dalších bojů, ale krátkou ztrátou koncentrace a hlavně úbytkem sil udělal chybu a prohrál a umístil se tak na konečném děleném 9. místě. Petra Karastojanová podstoupila 4 utkání a podařilo se jí 2 vyhrát, čímž si zajistila postup do semifinále, kde nestačila na rakouskou soupeřku a odvezla si také bronz.

Poslední kategorií bylo starší žactvo, kde jsme měli čtyřnásobné zastoupení a podařilo díky dobrým výkonům Matěje Řezníčka a Lukáše Hübla urvat dvě 7. místa. Tomáš Rybka vyhrál v prvním kole nad slovenským borcem, avšak ve druhém kole nestačil na polského závodníka a následně pro něj turnaj skončil. Zora Zemánková brala turnaj především jako zkušenost a po 3 prohrách se Slovenkou, Srbkou a Polkou pro ni turnaj skončil.

I tak hodnotíme turnaj jako velmi povedený a obzvláště oceňujeme bodrost a štědrost slovenských přátel a velmi za ni děkujeme. Jediným stínem tak bylo drobné zranění trenéra při sobotním fotbálku na umělé trávě. No, asi by se měl každý věnovat tomu, čemu rozumí.

JUDU zdar!

Vlastimil Zemánek