ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zatímco někteří ještě dojídali zbytky cukroví a pomalu se loučili s vánočním stromečkem, milovníci běhu se o prvním lednovém víkendu rozhodli poměřit síly s vrcholem tyčícím se nad městem.

46. ročník “Běhu do vrchu na Andrlův chlum” přilákal do místa startu na Mendriku v orlickoústecké ulici Jiříka Štyrsy běžce v kategoriích od žáků až po veterány. “Bylo 90 účastníků celkem, i když bylo špatné počasí. Překvapil mě velký počet. Po celé trati byl sníh. Nahoře chumelilo, dole pršelo. Takže i tak velice pěkná účast,” sdělil OIK TV ředitel závodu Jan Vencl.

Závodníci vybíhali v nadmořské výšce 337 metrů. Následně je čekala trať dlouhá téměř 2 kilometry. Takzvaně po kapličkách zdolávali 222metrové převýšení a vystoupali až k chatě Hvězda.

Mužskému klání kraloval Tomáš Kubelka, který za sebou nechal Davida Bílka a Jana Herdu. Zatímco Kubelka pokořil Andrlův chlum za 10 minut a 19 vteřin, vítězce ženského měření sil se to povedlo za 13 minut a 17 sekund. Tereza Kalousová předčila Janu Matyášovou a Anežku Pokornou.