ČESKÁ TŘEBOVÁ – Českotřebovský oddíl juda uspořádal další ročník soutěže pro mladé zápasníky. Do “Velké ceny” se přihlásilo tolik zájemců, že někteří museli být dokonce odmítnuti. Mezi účastníky z pěti evropských zemí sbírali úspěchy i domácí reprezentanti. Velká cena České Třebové v judu mohla být zajímavá nejen pro sportovní fanoušky. Na své by si možná přišli i odborníci zabývající se hustotou zalidnění. V tělocvičně Základní školy Nádražní bylo opravdu plno, a tak měli napilno jak soutěžící, tak organizátoři. “Letošní ročník je, zdál se na začátku a určitě bude rekordní, kdy jsme byli sami překvapeni, naše kapacita, odhadovali jsme, že můžeme tady počítat se šesti sty závodníky,” řekl nám Martin Štusák. Řečí čísel nakonec vyznělo osmé pokračování turnaje takto: 673 judisté ze 76 oddílů z různých koutů České republiky. Dorazili však také zápasníci z dalších evropských zemí. “Máme i zahraniční oddíly. Jsou tady judisté z Polska, Slovenska, Ukrajiny a Bosny a Hercegoviny,” dodal Martin Štusák.

Při rozdělování do jednotlivých soutěžních kategorií nehrála národnost účastníka roli. Přihlíželo se k věku a váze. “Tady máme kategorii mláďat. Je to věk 9 a 10 let. Potom budou závodit kategorie starších žáků, což je 13 a 14 let,” sdělil nám Lubomír Novák. Svá pomyslná želízka v ohni měl také domácí pořádající oddíl. Několikanásobné zastoupení mělo Judo Česká Třebová mezi mláďaty.

Jednou z nadějí klubu s více než padesátiletou tradicí je Miroslav Hurt, který si nakonec vybojoval zlatou medaili. “Já jsem si ho strčil za sebou, dal jsem mu tam nohu a on spadl. No a tak jsem vyhrál,” popsal své vítězství Miroslav Hurt. Dalším vyslancem českotřebovských barev byl Jakub Najman. Ten se s námi v průběhu šampionátu podělil o svou průběžnou bilanci. “Mám dva zápasy a jeden jsem prohrál a jeden vyhrál,” svěřil se Jakub Najman. I on přispěl do sbírky cenných kovů, a to konkrétně stříbrem. Domácí reprezentanti zakončili “Velkou cenu v judu 2019” ziskem osmi medailí.