ORLICKOÚSTECKO – Dopravní terminál v České Třebové obvykle slouží k tradičním účelům, ale minimálně jednou za rok hostí happening, v jehož rámci prezentují žáci místní základní umělecké školy své schopnosti a dovednosti získané během výuky. “My jsme především rádi, že počasí dnes vyšlo skvěle, protože do celého dnešního projektu ZUŠ Open se zapojilo přes 250 dětí. Všichni jsme byli velmi natěšení,” sdělila OIK TV statutární zástupkyně ZUŠ Česká Třebová Jarmila Holcová.

Natěšení možná byli i diváci, kteří si mohli vychutnat koncert orchestru vedeného Milanem Špičákem. Své umění však nepředvedli pouze hudebníci. Program několikahodinové události pamatoval také na žáky tanečního oboru Lenky Slavíkové. Zatímco se na náměstí Jana Pernera tančilo a muzicírovalo, výtvarníci se chystali na svůj příspěvek v rámci ZUŠ Open. “Žáci keramického oddělení s paní učitelkou Janou Kolářovou připravili práci a vypalování v milíři v polních podmínkách v obci Přívrat,” doplnila Jarmila Holcová.

O polních podmínkách se asi nedá hovořit v souvislosti s koncertem, který si pro lanškrounskou veřejnost před renesanční radnicí připravil flétnový soubor ZUŠ Jindřicha Pravečka Tutti Flautti. Pod podloubím v sousedství náměstí Jana Marka Marků se zájemci mohli zaposlouchat do melodií hraných na klavír.

Dalším stanovištěm ZUŠ Open 2019 v Lanškrouně bylo náměstí Aloise Jiráska, kde se prezentovali nejen hudebníci. “Většina žáků ze ZUŠ se zapojila do tohoto dne. Z výtvarného oboru určitě všichni, z tanečního část, protože tam by to časově asi nevycházelo,” řekl ředitel ZUŠ Jindřicha Pravečka Lanškroun Pavel Vašíček. V otevřeném prostoru náměstí se předvedli zejména výtvarníci. “Žáci výtvarného oboru v podstatě realizují umění street art a graffiti na obrovské kartony, takové sloupce, a tvoří od dvou zhruba do pěti, tvoří spreji různé graffiti, různé své nápady,” dodal Pavel Vašíček.

Od sloupců už to není tak daleko k Slavnosti mezi sloupy. Ta se i v letošním roce uskutečnila před budovou ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí. “V rámci ZUŠ Open 2019 se naše škola věnovala třem oborům. Hudebnímu, tanečnímu a výtvarnému. Literárně-dramatický jsme letos vypustili čistě z pragmatických důvodů, protože před pár dny skončil minifestival tohoto oboru,” uvedl ředitel ZUŠ Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí Jiří Tomášek.

Publikum mělo možnost vyslechnout koncert hráčů na bicí nástroje ze souboru Co-Bo Drums. Takzvaným headlinerem večera byl orchestr Black Band. Těleso vedené Lindou Gregarovou během koncertu nespojilo síly pouze se zpěvačkami. Součástí jedné z písní bylo taneční vystoupení.

Žáci ZUŠ Jaroslava Kociana měli napilno i druhý den celostátní akce. “Neratov pro nás je velká výzva. Bylo to poprvé, kdy jsme s našimi žáky zajeli na tento projekt v rámci ZUŠ Open,” uzavřel Jiří Tomášek.