LANŠKROUN – V Městském muzeu v Lanškrouně se nachází výstava dokumentů, které se týkají sametové revoluce v Lanškrouně. V rámci vernisáže proběhlo i vyhlášení výsledků historické soutěže pro žáky základních a středních škol připomínající rok 1989. “Vyhlásili jsme dvě témata, první téma se týkalo sametové revoluce v Lanškrouně na základě výpovědí pamětníků a ve druhém tématu se řešil životní styl v roce před sametovou revolucí v roce 1989,” přiblížila ředitelka Městského muzea Marie Borkovcová. Všech sedm soutěžících dostalo ocenění z rukou poroty. “Není to úplně obvyklá soutěž na historické téma. Většinou máme soutěže umělecké, sportovní a tady tedy velký dík těm organizátorům, kteří vymysleli témata a udělali propagaci této soutěže,” řekl starosta města Radim Vetchý, který byl zároveň členem poroty.

Mezi žáky základních škol a nižšího víceletého gymnázia získali první místo Jakub Mazal a Tomáš Novák ze ZŠ Aloise Jiráska s projektem “Životní styl v roce 1989”. Ve středoškolské kategorii patřilo první místo Marii Klejchové z lanškrounské “Zemědělky” a práci “Jak jsme žili na Lanškrounsku na konci 80. let 20 století”. “Musím říct, že se teda odevzdaly kvalitní práce. Ti absolutní vítězové připravili výstižný komiks a vlastně prostřednictvím telefonu, mobilu se implantovali do roku 1989 a poznali tu dobu” dodala Marie Borkovcová.

Výstava v hale muzea je věnována sametové revoluci ve městě. Zájemci si mohou přijít připomenout například ustanovení občanského fóra, generální stávku z 27. listopadu nebo zvolení předsedy městského národního výboru. Výsledky prací a výstavu dokumentů si můžete v prostorách muzea prohlédnout až do 16. listopadu.