ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nová výstava “Nástup! Sto let skautingu v České Třebové” se nachází v prostorách městského muzea. Na dodání rekvizit se podílelo středisko Javor. Vernisáž výstavy, která připomíná stoleté výročí od založení skautingu v České Třebové, zahájila skautská hymna. Mnozí návštěvníci si ji i zazpívali. Slova se ujala ředitelka muzea Jana Voleská a starostka města Magdaléna Peterková. Současné aktivity střediska Javor představil jeho vedoucí Pavel Vomáčka. O historii skautingu a o vzniku výstavy pohovořil zástupce vedoucího střediska Oldřich Pešina.

Na výstavě se nachází dobové rekvizity z minulosti i ze současnosti. Důležité mezníky vývoje skautingu zobrazuje časová osa. “Ta výstava je rozdělená podle těch období toho skautingu, protože byl několikrát zakázán, takže první část a jedna celá místnost je věnovaná vlastně meziválečnému skautingu,” přiblížil zástupce vedoucího střediska Oldřich Pešina. Vystavené exempláře jsou doplněné i fotografiemi, případně zápisky z deníků. K vidění je i vlajka, kterou českotřebovští skauti dostali od Československé obce legionářské. Část výstavy je věnovaná vodáckému oddílu. Největší místnost zobrazuje táborové prostředí. “Nachází se v celé místnosti vlastně jakási ukázka táborové kuchyně, kde jsou i rekvizity jako kamna, várnice, které i dneska částečně používáme,” dodal vedoucí střediska Pavel Vomáčka.

Pro děti jsou připravené dvě hry. Jedna na způsob člověče nezlob se, při té druhé mohou plnit různé úkoly. “Výstavou děti provází 5 zvířat jejichž stopy sledují. V každé místnosti mají nějaký úkol, např. hledání neviditelných razítek, počítání skautských šátků, které jsou vystaveny na stěně. A v poslední místnosti je potom herna,” popsala vedoucí dívčího oddílu Hana Opatřilová. Tam si malí účastníci mohou zkusit uvázat uzel podle návodu nebo se vyfotit ve skautském kroji.

Výstava je přístupná až do 1. září.