SVINNÁ – Festiválek umění a kultury ve Svinné nedaleko České Třebové opět po roce přilákal zástupy lidí. Každoroční výstavu obohatil o venkovní fotografickou expozici a program o alternativní divadlo. Obdivovat výtvarné nadání i rukodělnou tvořivost svých spoluobyvatel nebo zhlédnout některou z připravených akcí venkovní scény mohli návštěvníci Výtvarné Svinné už posedmé.

Jako dvoudenní festiválek výtvarného umění a kultury už má v prázdninovém kalendáři této místní části své pravidelné datum. Na výstavě bylo letos možné obdivovat rekordních 85 autorů. Osm z nich byli profesionální, ostatní amatérští umělci. Celkem přinesli přes 100 exponátů. Novinkou pak byla výstava pod širým nebem na téma chladnokrevných koní. Uvnitř to byl hlavně koutek prací lidí z Domova se zvláštním určením z Pržna u Vsetína.

Prezentovali se s kolekcí figurek a rajskou zahradou se speciálním názvem „Všichni jsme na cestě“. Na výstavu ji dodala jedna z pravidelných návštěvnic výstavy. Zhlédnout a zhodnotit výstavu přišel také třiaosmdesátiletý malíř Jaroslav Doležal, který tradici této akce svou vlastní výstavou zakládal. A chybu nemělo ani představení herců pardubického divadla Paleťáci s improvizacemi na divácká témata.