LANŠKROUN – Do sálu zámku se sjeli milovníci výtvarného umění z blízkého i vzdálenějšího okolí. V rámci cyklu “Naši významní krajané” se po čtveřici Zdeněk Sklenář, Jindřich Štýrský, František Kupka a Bohuslav Reynek mělo hovořit o rodákovi z východočeských Holic Karlu Malichovi. “Proslul nejvíce svými plastikami z drátů a plexiskla. Vlastně tím se stal světovým umělcem. Jeho díla vystavovaly jednak galerie v Čechách, ale také samozřejmě světové galerie,” sdělila OIK TV ředitelka Městského muzea Lanškroun, které tento cyklus připravuje se soukromým galeristou Zdeňkem Sklenářem, Marie Borkovcová.

Ukázky z díla malíře a sochaře, jenž v letošním roce oslaví 95. narozeniny, do Lanškrouna přivezl galerista Zdeněk Sklenář. Ten také o autorovi a jeho významu pohovořil. “Jeho přínos je veskrze revoluční. Za prvé zůstal věren krajině, narozen v Holicích, obdivovatel svého rodného kameneckého kopce, který se pro něho stal betlémem,” řekl o Karlu Malichovi Zdeněk Sklenář.

Podle galeristy vidí Karel Malich svět úplně jinak, což je zásadní pro jeho umělecký projev a přístup k tvorbě. “Představte si malíře a sochaře, který chce zobrazit vůni travin, nebo zpěv ptactva, nebo proudění vzduchu,” doplnil Zdeněk Sklenář.

O Karlu Malichovi pojednávají také filmy režiséra Martina Dostála “Prostě se to děje” a “Malich na Hradě”.