ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí probíhá výstava fotografií Františka Sedláka. Rozšířena je také expozice připomínající Magdalenu Dobromilu Rettigovou.

František Sedlák se narodil v roce 1890 ve Třemošné. Roku 1912 se přestěhoval do Ústí nad Orlicí. Celou první světovou válku strávil na italské frontě. Bojů se ale přímo neúčastnil. „Byl rentgenistou, takže místo focení rentgenoval zranění, různé kulky, střepiny v lidských tělech. Až teprve po válce skutečně mohl fotografovat,” řekl Ladislav Wochotz, správce fondu Městského muzea v Ústí nad Orlicí.

Na výstavě si můžete prohlédnout některé budovy ve městě v podobě z minulého století. Například nádraží nebo nemocnici. Nechybí ani pohled na náměstí nebo Hylváty. „Věnoval se úplně kompletně fotografické činnosti, takže samozřejmě vycházely jeho fotky v různých bedekrech, různých turistických publikacích,” doplnil Ladislav Wochotz.

Během návštěvy muzea si můžete povšimnout také rozšířené výstavy připomínající osobnost Magdaleny Dobromily Rettigové. Dozvíte se o jejím pobytu v Táboře, Přelouči nebo Litomyšli. Vystaveny jsou také některé její recepty. „Je tady i několik věcí, které mohl používat manžel Magdaleny Jan Sudiprav Rettig jak v soukromí, tak v zaměstnání,” pověděla Jitka Melšová, správkyně fondu. Expozice je laděna vánočně. Takže jsou tady dobové hračky, které mohly děti dostávat jako dárek pod stromeček. Samozřejmě nechybí ani ukázky vybavení kuchyně z 19. století. Obě výstavy budou v Hernychově vile do 31. ledna 2016.