ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V orlickoústecké Hernychově vile byla vernisáží zahájena putovní výstava Koloniál pana Bajzy. Spolu s ní byla otevřena i nová stálá expozice textilu doplněná o interaktivní textilní dílnu. Úvodního slova se na vernisáži ujal ředitel muzea Radim Urbánek, který oba celky představil. O hudební zážitek se postaral žák ze Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.

Výstava Koloniál pana Bajzy je inspirována seriálem Bylo nás pět. “Ten Koloniál je velice zajímavý, protože v něm jsou autentické předměty právě z první republiky. Dále zde můžete vidět pana Vařeku, kterého ztvárnil pan Nárožný v tom seriálu,” řekla kurátorka výstavy Dana Morávková. Z postav je dále k vidění cukrář Svoboda nebo řezník Štverák. Výstava je z části i interaktivní. Návštěvníci si mohou zkusit prodávat v trafice nebo vážit na dobových vahách. Zájem budila i velká pokladna. “Kasa v Koloniálu pana Bajzy pochází z lékárny. Tuto kasu měli v té době v obchodě jen ti zámožnější obchodníci a nechali si ji dovážet třeba až z Ameriky,” sdělila nám Dana Morávková. Tato výstava je veřejnosti přístupná až do 9. června.

Nová stálá expozice, která se v muzeu nachází je zaměřená na textil. “Ve městě s bohatou textilní tradicí a to nejen průmyslovou, ale i řemeslnou, samozřejmě nesmí chybět něco, co ji připomíná. My máme menší expozici, ta je tu už z dřívějška, ale chtěli jsme i něco, co by dnešnímu modernímu člověku představilo, jakým způsobem fungovalo řemeslné tkalcovství,” přiblížil ředitel muzea Radim Urbánek. Při příležitosti otevření dílny se uskutečnila ukázka práce na tkalcovském stavu, které se ujal ředitel muzea. Dále si zájemci mohli vyzkoušet i předení na šlapacím kolovratu. “Abychom měli co spřádat, tak jsme sehnali i materiály. Takže tady u nás uvidíte jak konopí, tak tady chceme do budoucna mít len. Len máme, ale nemáme ho zatím vyčesaný, no ale máme zásoby poměrně velkého množství vlny,” dodal Radim Urbánek.