LANŠKROUN – Na vernisáž výstavy autoportrétů fotografa Martina Faltejska dorazily do galerie muzea zástupy lidí. Pro čtyřiadvacetiletého autora, který má za sebou například výhry v soutěži “Czech Press Photo”, se jedná o první velkou samostatnou expozici. “Ač mladý, tak je velice úspěšný, takže jsme se velice rádi zhostili té role, protože pochází z Lanškrouna,” sdělila OIK TV ředitelka Městského muzea Lanškroun Marie Borkovcová. “Tu účast jsem fakt nečekal, takovou obří, a těší mě to hrozně, protože ty fotky jsou moje srdcové, volná tvorba to je, a ještě když je to takhle propojené s tím Lanškrounem, když to tady můžu vystavit, tak je to úplně sedmé nebe pro mě,” uvedl Martin Faltejsek.

Nadějný fotograf je absolventem ZUŠ Jindřicha Pravečka. Z pomyslného rodného hnízda se však rozletěl do světa. Přítomnost herečky Ester Geislerové může být důkazem toho, že se zabydlel i v pražských uměleckých kruzích. “Martin mě požádal, před nějakým časem, jestli bych ho neuvedla a zahájila mu výstavu, což mě strašně dojalo a potěšilo, protože ho mám upřímně ráda. Poznali jsme se při práci,” okomentovala svou účast na vernisáži autorova kamarádka Ester Geislerová.

Kolekce fotografií nazvaná “Stav beztíže” ale zároveň svědčí o tom, že autor nezapomněl odkud pochází. Třiadvacet snímků bylo pořízeno v okolí Lanškrouna. “Ten soubor jako takový se mi zformoval, když jsem se odstěhoval do Prahy. Tam jsem si uvědomil, co pro mě znamená to slovo ´doma´, že tady mám ty kořeny, odtud jsem, a tam je to jenom takové přechodné,” řekl Martin Faltejsek.

Přechodně budou vystaveny i fotografie, které jejich autor pořídil za pomoci stativu, fotoaparátu a dálkové spouště. V galerii Městského muzea Lanškroun si je můžete prohlédnout do 1. dubna letošního roku.