LANŠKROUN – Místní muzeum letos slaví 25. výročí od rekonstrukce budovy a vzniku stálé expozice o historii města. Nejen o ní pojednává kniha, která byla pokřtěna v rámci vernisáže nové výstavy.

Prostory bývalé konírny zámku obsadila expozice nazvaná “Pověsti, strašidla a tajemná místa Lanškrouna”. Ve výstavní síni tak došlo ke zhmotnění příběhů, které byly uchovávány lidovou slovesností a následně zachyceny hned v několika publikacích. “Jsme například vybrali pověst o přízraku správce Riedera, nebo pověst o založení hradu a úkrytu železné koruny v Lanškrouně,” přiblížila náplň výstavy ředitelka muzea Marie Borkovcová.

Jedním ze základních stavebních kamenů výstavy jsou loutky z dílny Hany Kozubové. Kat, čerti a další převážně strašidelné postavy jsou zasazeny do jednotlivých scén, které doplňují proutěné dekorace. Vytvořeny byly Alenou Bukvovou. K pověstem patří knihy, ke knihám ilustrace a ty jsou doménou Veroniky Balcarové. Ta svými obrázky opatřila průvodce pro děti, stolní hru a nástěnné pexeso. Výstavu plnou tajemna můžete v Městském muzeu Lanškroun navštívit do 12. listopadu.