ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stejně jako před Vánoci, je už neodmyslitelným zvykem v Ústí nad Orlicí výstava Českého červeného kříže před Velikonoci. Ta letošní probíhala po čtyři dny od úterý až do dnešního dne v Galerii pod radnicí.

Příprava takové akce je velmi náročná, zájem z řad vystavovatelů z různých škol, družin a nebo spolků je výstavu od výstavy čím dál tím větší. “Ten větší zájem jsme poznali z toho, že nám chybí volné místo a stále by chtěli další a další vystavovat. osobně mě překvapilo, že s námi tady vystavuje domov důchodců, který má krásné věci,” řekla pro OIK TV Libuše Preclíková z OS ČČK Ústí nad Orlicí.

Nově zde ukazují svoje výtvory děti z družiny při Základní škole Na Štěpnici. Naopak tradičním vystavovatelem jsou děti ze Speciální základní školy, mateřské školy a praktické školy Ústí nad Orlicí. “Na výrobcích se podíleli žáci jak praktické, tak i speciální školy. Na škole je zhruba 130 140 dětí. Připravovali se zhruba 14 dní až tři neděle, protože nám do toho přišly jarní prázdniny, tak jsme na to neměli tolika času,” řekla pro OIK TV vedoucí vychovatelka internátu Olga Kovářová.

Nedílnou součástí těchto výstav “červeného kříže” je ukázka dobových dovedností. Při Velikonoční výstavě je to zdobení vajíček. Zdobička Alena Sršňová jak nám prozradila má zkušenosti se zdobením různých druhů vajec: “Kachní i husí, mám tady i pštrosí, ale těch slepičích se prodává nejvíce, je o ně největší zájem.”

Podobných výstav pořádá tento oblastní spolek do roka dvě, letos to bude ještě Vánoční výstava.