ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Městské muzeum v Ústí nad Orlicí představilo jako hlavní výstavu Svět lišejníků. Tu doplnili o menší výstavu věnovanou památce osobnosti místního lékaře a mecenáše muzea Františka Barcala.

Tajemný svět lišejníků představuje muzeum na řadě fotografií, sušených exponátech i na zvětšených modelech vybraných druhů. Celkem je vystaveno na sto druhů, které pochází z celého světa. V oblasti orlickoústecka se můžete setkat především se dvěma druhy.Nejběžnější je pravděpodobně Terčník zední nebo Terčovka bublinatá,” upřesnil odborník přes lišejníky Josef Halda. Výstavu můžete vidět do 30. dubna.

Jak je již v tomto muzeu zvykem, společně s hlavní výstavou zde představili také jednu menší. O významném místním lékaři. Josefu Barcalovi, který se po smrti svého syna Klementa věnoval dobročinným aktivitám. Díky tomu mohlo vzniknout v Ústí nad Orlicí muzeum s knihovnou a čítárnou. On vlastně muzeu daroval první budovu tady v Ústí”, dodala ředitelka muzea Jarmila Süssserová. Výstava je doplněna o dobové lékařské nástroje a fotografie. Navštívit ji můžete do devatenáctého března.