ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Městské muzeum Ústí nad Orlicí otevřelo v Hernychově vile tři výstavy. Jedna je zaměřena na puškaře z východních Čech, druhá na fotografie ze slovenského partnerského Popradu a třetí na oslavy prvního Máje mezi lety 1946 až 1978. Tato výstava vznikla z více jak tisíce starých fotografii, které se musely důkladně roztřídit. Neukazuje pouze manifestace z dob socialismu, ale jsou na nich vidět i dávno zapomenutá oustecká zákoutí. Jsou vystaveny poprvé. Někteří si při ní zavzpomínají na léta, kdy byli malí, ti mladší se mohou podívat na manifestace v době, kdy žili jejich rodiče nebo prarodiče. Všemu tomu dominují agitační hesla. Několik panelů je věnováno speciálně alegorickým vozům.

Druhá výstava ukazuje současnou tvorbu fotografů z podtatranské krajiny. Vystaveny jsou fotografie, které se umístily na krajské či republikové soutěži. Orlickoústecký Fotoklub OKO má po dvou podobných výstavách na Slovensku. Konaly se koncem minulého roku k 65. letům partnerství mezi Ústím nad Orlicí a Popradem.

Třetí výstava je putovní, zapůjčilo ji Východočeské muzeum v Pardubicích. Mapuje tvorbu puškařů z 11 oblastí od našeho regionu až po Krkonoše. “Je tu asi kolem osmdesátky zbraní a pak nějaké drobnosti,. Některé jsou starší od poloviny 18. století do půlky 19. století, ty jsou třeba i odsud z dílny Čermákových, kteří působili v Ústí, v Litomyšli, v Chocni, v Poličc?” řekla por OIK TV ředitelka Městského muzea Jarmila Süsserová. Raritou této výstavy jsou amatérsky vyráběné zbraně, které policie zejména v devadesátých letech minulého století na našem území zabavila. “Taková perlička, která určitě každého zaujme, tak je dřevěná signální pistole. Protože opravdu byla funkční a je to prostě zajímavý kousek,” dodala Süsserová.

Zaujali Vás všechny výstavy nebo alespoň jedna? Napište si do kalendáře, že jsou k vidění v orlickoústecké Hernychově vile do 12. června.