LANŠKROUN – Městské muzeum v Lanškrouně si pro návštěvníky na adventní čas připravilo Vánoční výstavu složenou ze tří celků: Hvězdy stříbrného plátna, Historie odívání na panenkách a Betlémy s vánočními stromky. Všechny byly příchozím představeny na vernisáži, jejíž slavnostní zahájení proběhlo v prostorách muzea. Pěvecký sbor Kantiléna ze Základní umělecké školy Jindřicha Pravečka vernisáž doprovázel různými písněmi.

Výstava Hvězdy stříbrného plátna se věnuje Československé kinematografii, která v meziválečném období údajně patřila ke světové špičce. “Představujeme významné herecké hvězdy, jak například byla Adina Mandlová, Nataša Gollová, Zita Kabátová nebo Lída Baarová. Z těch mužských hvězd to byl určitě Vlasta Burian nebo Jaroslav Marvan,” upřesnila ředitelka muzea Marie Borkovcová. Vystaveny jsou i předměty od soukromých sběratelů.

Dalším výstavním celkem je ručně šitá móda na panenkách od zlínské autorky Zdeňky Mudrákové. Představeno je sto historických modelů, které tvořila zhruba třicet let. Návštěvníci si mohou prohlédnout historické oděvy od starověkého Egypta, Řecka nebo Říma. Každé období má svou vyobrazenou módu. “V době baroka vznikají pompézní oděvy, přináší krinolíny u žen, které byly velice bohaté. Musely se vyztužovat kovovými pásy a vlasy se vyčesávaly velice vysoko,” popsala módu Marie Borkovcová. K vidění jsou například: Karel čtvrtý, Jindřich osmý, Ludvík čtrnáctý nebo Marie Terezie.

Třetím celkem je výstava betlémů a vánočních stromků. Jedním z nich je i Třebíčský betlém s papírovými, ručně malovanými figurkami. “Je to rodinný betlém, který už se dědí z babičky, z maminky na nás a je to betlém, který maloval pan Čeloud, který vlastně maloval betlémy i pro Vatikán. Je to betlém, který byl párkrát vystaven i v Třebíčské bazilice,” řekl nám majitel Třebíčského betlému Pavel Beran. Do speciálního Lanškrounského betlému osobností, jehož autorem je Bedřich Šilar, přibyla tento rok rovnou tři dřevěná díla. Vzducholoď Italia, která roku 1928 proletěla nad Lanškrounem. Figurka Franze Schulze, jenž se zasloužil o zřízení železniční přípojky Lanškroun – Rudoltice. Opomenutý nebyl ani Jan Toninger, dlouholetý pořadatel Lanškrounské kopy. “Svým způsobem jsem rád, protože tam mám svý kamarády, který mě před padesáti lety nebo před čtyřiapadesáti lety, když jsem přišel do Lanškrouna, tak mě zasvětili tady do té sportovní oblasti v Lanškrouně,” sdělil nám Jan Toninger. Bedřich Šilar vyřezal letos nový, kolorovaný betlém. K vidění jsou také slaměné figurky od Aleny Tschöpové, které mohou příchozím připomenout vánoční a novoroční tradice.

Výstava potrvá do šestého ledna příštího roku.